Wat kan je doen?

De 3 P’s

Je hebt ontdekt dat je hoogsensitief bent, en je wilt je persoonlijke zoektocht starten. Dat hoef je natuurlijk niet alleen te doen. HSP Vlaanderen helpt je graag verder, met deze 3 P’s:

Psycho-educatie
Praat erover met familie en/of vrienden
Professionele hulpverlener zoeken

Een woordje uitleg!

Psycho-educatie

In de eerste plaats is het belangrijk om aan psycho-educatie te doen. Dat houdt in dat je je informeert over wat hoogsensitiviteit is, wat de valkuilen zijn, wat de kwaliteiten zijn, hoe zich dat bij jou persoonlijk manifesteert, wat jouw behoeften daarin zijn, enzovoort…

Op deze website vindt je al bijzonder veel informatie over al die aspecten. Neem dus zeker een kijkje op de pagina’s Wat is HSP? en HSP, en nu?, over hoe je kan leren omgaan met je hoogsensitiviteit. Steek ook je licht eens op bij onze agenda, want met elk van de activiteiten van HSP Vlaanderen kom je een stapje verder in je persoonlijke groeiproces.
En ken je ons welzijnsmagazine De Cocon al? Ook daar vind je tal van herkenbare verhalen van je mede-HSP’s, interessante informatie en weetjes en tips over hoogsensitiviteit en aanverwante thema’s. Ook in ons boekenaanbod vind je enorm veel informatie. 

Vrouw zit op de grond voor de zetel en schrijft in schriftje

De psycho-educatie van je omgeving speelt ook een grote rol. Verspreid de kennis en informatie over hoogsensitiviteit, om het begrip ervoor te vergroten. Let wel: tast eerst af of de mensen in je omgeving ervoor open staan. Er bestaan immers nog veel misverstanden en vooroordelen over hoogsensitiviteit. Non-believers proberen overtuigen levert niets op. Bij deze mensen spreek je best niet over de term hoogsensitiviteit, maar benoem je concreet waar je het moeilijk mee hebt. Bijvoorbeeld: ‘Kan ik de radio wat stiller zetten? Dan kan ik me beter concentreren’.

Praat erover

Je hebt een grote ontdekking gedaan over jezelf, een wereld is opengegaan en de puzzelstukjes vallen in elkaar. Dat kan een heftig en emotioneel moment zijn, en net daarom is het nodig om erover te praten. Schakel vrienden en/of familie in, die hiervoor openstaan, om samen die intense periode door te maken. Ga ook op zoek naar andere HSP’s om over je ervaringen te praten. Gelijkgestemden en andere HSP’s kan je alvast ontmoeten op onze HSP-Praatkaffees

Twee vrouwen in grijze kleren praten aan koffietafel

Professionele hulpverlener inschakelen

Wanneer je voelt dat praten met vrienden en/of familie ontoereikend blijkt, is het een goed idee om een professionele hulpverlener, gespecialiseerd in hoogsensitiviteit, in te schakelen. Deze kan je persoonlijk en met de nodige kennis van zaken begeleiden in je groeiproces.

Wanneer is het nodig of nuttig om professionele hulp in te schakelen bij een probleem? Op deze pagina vind je het antwoord! 
Bekijk ook onze psychologen, therapeuten en coaches, gespecialiseerd in hoogsensitiviteit.

Naar de therapeutenpagina

Hulp vragen zorgt ervoor dat je er niet alleen voor staat. Het is geen schande of persoonlijk falen.

Meer P’s om te empoweren

Naast de 3 P’s die we hierboven beschreven, kan je met onderstaande P’s nóg beter leren omgaan met je hoogsensitiviteit.

Tekst op krijtbord: here to help

Progress

Werk aan je zelfinzicht en zelfontwikkeling, door te ontdekken wie jij bent, wat jij nodig hebt en wat net niet, waar jij gelukkig van wordt en waarvan niet, waar jij energie van krijgt en wat jouw energie wegzuigt… Dat is een proces van lange adem, maar je staat niet alleen!

Power

Werk aan je assertiviteit, het leren opkomen voor jezelf. Leer je eigen grenzen kennen, en bewaak ze door je omgeving aan te geven waar ze liggen. Wees daarin duidelijk en eerlijk. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Roep niet zo’, maar zeg: ‘Ik ben moe en vind het hier te luid, kan je iets zachter praten?’. Wees assertief en maak duidelijk wat je niet wil doen en waar je behoefte of nood aan hebt.

Protect yourself

Dat wil zeggen: zet jezelf op de eerste plaats, want als je niet voldoende voor jezelf zorgt, kan je ook niet voor anderen zorgen.

Person to trust

Als je het moeilijk hebt om te leren omgaan met je hoogsensitiviteit, om te praten over hoe je je voelt, dan kan je baat hebben bij een vertrouwenspersoon. Soms heb je immers gewoon een luisterend oor nodig.

Een goede raad: wacht nooit om hulp in te schakelen of advies te vragen, aan vrienden, ouders, een vertrouwenspersoon of een therapeut. Ook bij HSP Vlaanderen kan je trouwens steeds terecht. Op deze pagina lees je waarom op tijd hulp zoeken zo belangrijk is!

Personal network

Werk aan je sociaal netwerk, je hebt er baat bij om het uit te breiden en goed te onderhouden. Onthoud dat kwaliteit boven kwantiteit gaat: slechts één goede vriend(in) om terug te vallen kan gevaarlijk zijn, want stel dat hij of zij bijvoorbeeld verhuist? Probeer te streven naar 2 à 3 echt goeie vrienden, bij wie je terecht kan., ook al heb je de neiging om voornamelijk met één vriend(in) op te trekken.

Stel dat het een tijdje minder goed met je gaat, dan is het belangrijk dat je je kan omringen met mensen bij wie je je goed voelt, die iets voor je kunnen doen. In onze cultuur lijkt het soms alsof we alles alleen moeten kunnen doen, maar om hulp vragen is ook een sterke vorm van zelfzorg. Niemand kan alles alleen doen, de mens is een sociaal dier: samen staan we sterker.

Groepsfoto polaroid met in de achtergrond de 4 mensen van op de foto

Aanbod HSP Vlaanderen

Wil je aan de slag gaan met je hoogsensitiviteit, dan bieden wij vanuit HSP Vlaanderen een heel aantal activiteiten aan. Wij organiseren, samen met verschillende partners, lezingen en cursussen (bv. Hoogsensitiviteit, vermoeidheid en zelfzorg), praatgroepen (HSP-Praatkaffees voor 18+ en HSP-Gespreksplekken tot 20 jaar), enzovoort.

Neem zeker een kijkje op onze activiteitenpagina om meer te weten te komen over ons ruime aanbod, of bekijk in onze agenda wat er binnenkort op het programma staat in jouw regio.

Ik wil meer weten over jullie activiteiten

Naar de agenda

Zicht vanuit zaal mensen op spreker in de verte vooraan

Andere organisaties

Trefpunt zelfhulp biedt je de mogelijkheid te zoeken naar zelfhulpgroepen gelinkt aan een of andere fysieke of psychische aandoening/kwetsbaarheid. HSP Vlaanderen is een unieke organisatie rond hoogsensitiviteit, maar heb je een andere aandoening of kwetsbaarheid, dan vind je hier de zelfhulpgroep die je zoekt.

Op tijd hulp inschakelen is een meerwaarde en vorm van zelfzorg.

Voor een overzicht van andere plekken waar je terecht kan om je te laten helpen bij psychische problemen, biedt de Vlaamse overheid deze pagina aan. Daarnaast kan je ook bij Te Gek!? terecht.
Je vindt er organisaties die je helpen je veerkracht te versterken (bv. Fitinjehoofd.be), je mentale welzijn te versterken als je maatschappelijk kwetsbaar bent (bv. Goed Gevoel Stoel) en meer…
Voor anonieme chat- en/ of telefoongesprekken kan je terecht bij bv. Tele-Onthaal of Awel (voor jongeren). Bij zelfdodingsgedachten vind je hulp bij de Zelfmoordlijn (bel 1813).

Meer organisaties bekijken

Boeken

Er bestaat heel wat literatuur over hoogsensitiviteit en aanverwante thema’s (bv. veerkracht, zelfvertrouwen, communicatie… ). Er zijn boeken met informatie over en voor HSP’s, maar er bestaan ook vele boeken met praktische en concrete tips die je meteen kan toepassen in je leven.

Wij hebben een ruim aanbod aan boeken voor volwassenen, boeken voor/ over jongeren en boeken voor/ over kinderen. Bestellen kan ook! Nieuwsgierig? Neem zeker een kijkje op onze boekenpagina.

Naar de boekenpagina

Handen van vrouw in pluizige witte trui, die een boek leest