Boek Hoogsensitiviteit @work
Het boek Hoogsensitiviteit @work richt zich onder meer tot werknemers, leidinggevenden en hun omgeving. De auteurs zijn Ilse Van den Daele, zelf hoogsensitief en oprichter van HSP Vlaanderen vzw en Karin Nauwelaerts, voormalig HR-manager en verandermanager Stad Antwerpen. Zij laten zien dat hoogsensitiviteit geen belemmering moet zijn in een drukke en door stress geplaagde werkomgeving. Integendeel, het kan zeker een troef zijn!
Hoe presteer je als HSP toch optimaal? Hoe ga je om met overprikkeling, stress, communicatiestrubbelingen en faalangst? En hoe zet je als leidinggevende de talenten van HSP’s optimaal in? Want hoogsensitieve werknemers kunnen net de schakel zijn om het team sterker te maken en beter te doen presteren!
In het magazine HR square verscheen in 2017 deze mooie recensie door Luc De Decker.
“Hoe hou je je als hoogsensitieve persoon staande in een werkomgeving én hoe kun je als organisatie inspelen op de behoeften van hoogsensitieve medewerkers? Die dubbele vraag is het opzet van Hoogsensitiviteit @ Work van Ilse Van den Daele (voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Hooggevoelige Personen) en Karin Nauwelaerts (voormalig verandermanager bij Stad Antwerpen, nu districtssecretaris).
Boeken die twee doelgroepen willen aanspreken, hinken weleens op twee benen, maar dat euvel tref je hier niet aan. Allicht trappen de auteurs niet in die val omdat ze de twee werelden door en door kennen (ook als leidinggevende, in HR en als coach).
Volgens de grondlegster van het begrip hoogsensitiviteit, Elaine Aron, schuilen de belangrijkste kenmerken in het acroniem DOES: diepgaande verwerking van prikkels en informatie, overstimulatie of overprikkeling, emotionele intensiteit en sensorische sensitiviteit (opmerkzaamheid en oog voor detail). Deze personen hebben moeite om zichzelf te ‘verkopen’ (bijvoorbeeld bij het solliciteren), hebben last van lawaai in een open kantoor en zuigen prikkels op als een spons. Dat klinkt alsof er alleen maar beperkingen zijn, terwijl deze personen juist over vele troeven beschikken, beklemtonen de auteurs. Vaak presteren ze beter en efficiënter dan gemiddeld. Bovendien zijn ze belangrijk in een ‘divers’ team.
In het hoofdstuk ‘HSP’s in je team’ worden leidinggevenden en HR rechtstreeks aangesproken hoe om te gaan met de hoogsensitieve medewerkers.
Een verhelderend, informatief én praktisch boek.”