Wat kan je doen?

Jong en hoogsensitief?

Begrijpen je vrienden je niet altijd? Ben je op zoek naar leeftijdsgenoten waar je je goed bij voelt, die je wél begrijpen? Naar mensen die weten wat je doormaakt/ hebt doorgemaakt omdat ze in hetzelfde schuitje zitten en je daarbij zouden kunnen helpen? Of wil je erover praten met een professional als ondersteuning en/of als hulp Kan je met je vragen bij iemand terecht? Heb je het gevoel dat je ondersteund wordt door vrienden/ familie/leerkracht…? Ben je volgens de zelftest vermoedelijk hoogsensitief? En wil je weten hoe je daar beter mee kan omgaan?

HSP Vlaanderen helpt je verder! Op deze pagina lees je wat je zoal kan doen om als jongere te leren omgaan met je hoogsensitiviteit. Onze algemene tips over omgaan met hoogsensitiviteit vind je op deze pagina.

Lampje in op krijtbord getekende wolkvormige tekstballon
Jongeman studeert met laptop in studieruimte, zit met hand in zijn haar

Waar je mee worstelt 

Eerst en vooral willen we jou dit zeggen: je bent niet alleen, ook anderen worstelen.

Als HSP-jongere voel je je vaak ‘anders’ dan de anderen. Misschien voel je veel onbegrip in je omgeving of voel je je ergens ‘niet normaal’. Weet dat je daar niet alleen in staat. Vele mede-HSP-jongeren voelen zich zo.

In onze huidige, snelle maatschappij worstelen velen van jullie met het altijd en overal aanwezig zijn van sociale media. Die overload is voor niet-HSP’s soms al lastig, en dus zeker voor HSP’s. Over dat thema kan je meer lezen op de pagina HSP in een gedigitaliseerde wereld. Kort samengevat: het is oké als je niet altijd online bent, meer zelfs, dat is gezond!

Ook groepsdruk en de druk om veel en toffe vrienden te hebben, zorgt bij velen van jullie voor stress, op school en daarbuiten.

Verder is het intussen meer dan duidelijk geworden dat jullie bezorgd zijn over de toekomst van de planeet: de generaties vóór jullie hebben fouten gemaakt (veelal onbewust en vanuit ontoereikende kennis), en zien jullie nu zowat als “de toekomst van de planeet”. Maar hoe of wat zal die toekomst zijn? De huidige wereldleiders lijken hun verantwoordelijkheid op jullie af te schuiven…
Weet alvast dat elke generatie jongeren doemscenario’s over zich heen krijgt, jullie ouders kregen bijvoorbeeld, toen ze jong waren, te horen dat de planeet zou vergaan bij de eeuwwisseling naar het jaar 2000.

En dan heb jij het als HSP-jongere nog eens extra moeilijk, in deze overprikkelende en hectische samenleving, met het zoeken naar wie je bent. Daarom willen we jullie op het hart drukken: blijf vooral jezelf, er zijn nog heel veel mensen zoals jij! Zeker 15% van de bevolking is immers hoogsensitief, en je kan hen vinden via HSP Vlaanderen. Lees hieronder verder om te weten te komen hoe wij jou kunnen helpen bij het vinden van mede-HSP-jongeren.

Denkende jongeman in kaki vest

Wat kan HSP Vlaanderen voor jou doen?

Bekijk hier het aanbod van HSP Vlaanderen voor jongeren. Wij organiseren activiteiten en hebben een boekenaanbod specifiek voor jongeren. Of misschien ben je wel benieuwd naar andere organisaties die jou kunnen helpen en ondersteunen? Neem dan zeker een kijkje op deze pagina.
Daarnaast willen we jullie ook graag inspireren: volg ons op Facebook en Instagram.

Ons advies: de 3 P’s

Je hebt ontdekt dat je hoogsensitief bent, en je wilt je persoonlijke zoektocht starten. Dat hoef je natuurlijk niet alleen te doen, en HSP Vlaanderen wil je graag helpen, met deze 3 P’s die je op weg kunnen zetten:

Psycho-educatie (informeer jezelf en je omgeving over hoogsensitiviteit, raadpleeg onze boekenpagina en de activiteitenagenda)
Praat erover met familie en/of vrienden
Professionele hulpverlener zoeken (raadpleeg onze therapeutenpagina)

Jongeman met zwarte krulletjes leest lichtgevend boek

Psycho-educatie

In de eerste plaats is het belangrijk om aan psycho-educatie te doen. Dat houdt in dat je je informeert over wat hoogsensitiviteit is, wat de valkuilen zijn, wat de kwaliteiten zijn, hoe zich dat bij jou persoonlijk manifesteert (want elke HSP is anders), wat jouw behoeften zijn, enzovoort…

Hier op onze website vindt je al bijzonder veel informatie over al die aspecten. Neem dus zeker een kijkje op de pagina’s Wat is HSP? en HSP en nu?, over hoe je in het algemeen kan leren omgaan met je hoogsensitiviteit (en vul die kennis aan met wat je hier vindt). Steek ook je licht eens op bij onze agenda, want de activiteiten van HSP Vlaanderen dragen immers bij tot een stapje verder komen in je persoonlijke groeiproces.
En ken je ons magazine De Cocon al? Ook daar vind je interessante weetjes, tips en informatie over hoogsensitiviteit en aanverwante thema’s. Ook de vele herkenbare verhalen van je mede-HSP’s, zullen je ongetwijfeld boeien. 

Psycho-educatie van je familie en vrienden kan ook een grote rol spelen. Verspreid de kennis en informatie over hoogsensitiviteit, om het begrip ervoor te vergroten. Onze lezingen en cursussen zijn ook bestemd voor je naasten. Let wel: tast eerst af of de betrokken familieleden of vrienden open staan voor het begrip. Er bestaan immers nog veel misverstanden en vooroordelen over hoogsensitiviteit. Non-believers proberen overtuigen levert niets op.

Breng inzicht bij jezelf en in je omgeving!

Praat erover

Je hebt een grote ontdekking gedaan over jezelf, een wereld is opengegaan en de puzzelstukjes vallen in elkaar. Dat kan een heftig en emotioneel moment zijn, en net daarom is het nodig om erover te praten. Schakel goede vrienden en/of begripvolle familieleden in om samen die intense periode door te maken en ga op zoek naar andere HSP’s om erover te praten.

Gelijkgestemden en andere HSP’s kan je alvast ontmoeten op onze HSP-Gesprekplek (14-20j), op de Jongerentweedaagse (14-20j), of, als je nog geen 16 bent, op ons kamp Groeikracht (13-16j). Tot slot kan je ook altijd een zoekertje plaatsen in ons magazine De Cocon: stuur daarvoor een tekstje van max. 80 woorden naar cocon@hspvlaanderen.be.

Hulp vragen zorgt ervoor dat je er niet alleen voor staat.

Hulp vragen is geen schande of persoonlijk falen.

Professionele hulpverlener inschakelen

Bij het ontdekken van je hoogsensitiviteit is het misschien nodig om een professionele hulpverlener in te schakelen die ervaring heeft met HSP’s. Wanneer je voelt dat praten met vrienden en/of familie ontoereikend blijkt, en je meer nodig hebt dan bijvoorbeeld het contact met mede HSP-jongeren via de activiteiten van HSP Vlaanderen. Professionele hulpverleners kunnen je immers gepast en persoonlijk begeleiden in je persoonlijke ontwikkelingsproces, met kennis van zaken.

Wanneer is het nu nodig of nuttig om professionele hulp in te schakelen bij een probleem (dat al dan niet gelinkt is aan je hoogsensitiviteit)? Op deze pagina vind je het antwoord op die vraag!

Jongedame aan bureau met planten

Meer P’s?

Naast de 3 P’s die we hierboven beschreven, zijn er natuurlijk nog een aantal andere zaken waar je aandacht aan dient te besteden om beter te leren omgaan met je hoogsensitiviteit.

Proces

Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk om te werken aan je zelfontwikkeling, door te ontdekken wie jij bent, wat jij nodig hebt en wat net niet, waar jij gelukkig van wordt en waarvan niet, waar jij energie van krijgt en wat jouw energie wegzuigt… Dat is een proces van lange adem, maar je staat niet alleen!

Power

Daarnaast kan je ook werken aan je assertiviteit, het leren opkomen voor jezelfLeer je eigen grenzen kennen, en bewaak ze door naar je omgeving aan te geven waar ze liggen. Wees daarin duidelijk en eerlijk. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Roep niet zo’, maar zeg: ‘Ik ben moe en vind het hier te luid, kan je iets zachter praten?’. Wees assertief en maak duidelijk wat je niet wil doen en waar je behoefte/ nood aan hebt.

Protect

Protect yourself. Dat wil zeggen: zet jezelf op de eerste plaats, want als je niet voor jezelf zorgt, kan je ook niet voor anderen zorgen. Leer jezelf kennen binnen je HSP-zijn en houd dagelijks rekening met jóúw noden en behoeften.

Glimlachende jongevrouw met donkerbruin lang haar en donkergroene t-shirt

Ons advies: zoek een vertrouwenspersoon

Als je het moeilijk hebt om te leren omgaan met je hoogsensitiviteit, om te praten over hoe je je voelt, dan kan je baat hebben bij een vertrouwenspersoon. Dat is iemand, die je volledig zelf kiest, bij wie je terechtkan om te praten over je problemen, emoties, gevoelens, ervaringen, twijfels, angsten… zonder dat hij of zij daarover zal oordelen. Soms heb je immers gewoon een luisterend oor nodig.

Wie kan zo’n vertrouwenspersoon zijn en hoe vind je die? Het kan eenvoudigweg één van je ouders zijn, een goede vriend(in), of misschien een nonkel of tante met wie je bijzonder goed overeenkomt. Als je in je privé-omgeving niemand vindt bij wie je het gevoel hebt dat je echt veilig bent, bij wie je jezelf bloot kan/ durft te geven, dan kan je ook iemand extern opzoeken, zoals een leerkracht of een medewerker van het CLB. Veel scholen stellen een vaste vertrouwensleerkracht of zogenaamde “groene leerkracht” aan, maar we zijn er ons van bewust dat het niet per se meteen klikt met hem of haar. Als leerling heb jij het recht om zelf te kiezen welke leerkracht jouw vertrouwensleerkracht kan worden.

Nu, hoe weet je of je iemand in vertrouwen kan nemen? Vertrouw daarvoor op je buikgevoel: als je voelt dat je jezelf kan zijn bij iemand, dan zit het alvast goed. Toets af in welke mate je met lastige onderwerpen bij hem of haar terechtkan, en bouw de band op.

Een goede raad: wacht nooit om hulp in te schakelen of advies te vragen, aan vrienden, ouders, een vertrouwenspersoon of een therapeut. Ook bij ons kan je trouwens steeds terecht. Op deze pagina lees je waarom op tijd hulp zoeken zo belangrijk is!

Ons advies: bewaak je sociaal netwerk

De mens is een sociale diersoort, en sociale contacten zijn dus noodzakelijk voor ons mentale welzijn. Daarom is het belangrijk om een goed sociaal netwerk uit te bouwen en te bewaren. Dat hoeft geen groot netwerk te zijn, kwaliteit gaat boven kwantiteit. Als je sociaal netwerk uit slechts één vriend(in) bestaat, kan dat een risico zijn. Want wat als hij of zij plots verhuist, omdat één van de ouders een nieuwe job heeft, bijvoorbeeld? Als je een veilig sociaal netwerk zoekt, ben je beter af met 2 à 3 echt goeie vrienden bij wie je terecht kan voor al dan niet verschillende zaken.

Ook belangrijk: geef je sociaal netwerk niet op, ook al voel je je op een bepaald moment slecht in je vel. Een verbroken band is moeilijk opnieuw te herstellen en nieuwe contacten leggen wordt vaak moeilijker.

Groepje mensen met koffie in de hand staat te praten

Jullie advies?

HSP Vlaanderen organiseert initiatieven, maar we stellen vast dat we jullie niet altijd goed kunnen bereiken. Geef ons advies over hoe we dat kunnen verbeteren! Dan kunnen we ons aanbod voor jongeren samen met jullie vormgeven.

Via welke wegen willen jullie informatie ontvangen? Hoe krijgen we jullie over de drempel? Hoe ervaren jullie hoogsensitiviteit in jullie huidige leefwereld? Wat kan jou sneller over de streep trekken om contact met ons op te nemen?

Laat het ons weten

Jong meisje met dreadlocks praat met vrouw met bril