Wanneer hulp zoeken
Wacht nooit tot een crisis!
Stel: je ervaart al je hele leven moeilijkheden waar je steeds opnieuw tegenaan loopt, zoals bijvoorbeeld een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, perfectionisme, een sterk doorvoelde beleving onbegrepen te zijn… Dan ga je best op zoek naar een professionele hulpverlener, op een moment dat je het goed stelt.
Op tijd hulp inschakelen is een meerwaarde en vorm van zelfzorg.
Je kan best vroegtijdig een hulpkanaal inschakelen en niet wachten tot je een (persoonlijke) crisis doormaakt. Dan:
- weet je waar je terecht kan en hoef je bij een crisis niet van nul af aan te gaan zoeken;
- kan je terecht bij iemand die al (een beetje) op de hoogte is van jouw levensverhaal;
- is de drempel bij een crisis minder hoog om een afspraak te maken met deze psycholoog, therapeut, of coach;
- word je minder geconfronteerd met wachtlijsten, want bestaande cliënten krijgen meestal voorrang op nieuwe cliënten.
Op tijd een beroep doen op een (psycho)therapeut/ psycholoog/ coach, gespecialiseerd in hoogsensitiviteit, draagt bij aan vroege detectie van onderliggende problematieken en preventie van – al dan niet chronische – stressgerelateerde aandoeningen.
Continuïteit is aangeraden in de hulpverlening. Bij het vroegtijdig zoeken naar een geschikte therapeut of psycholoog kan je reeds een vertrouwensband opbouwen en aanvoelen met wie het al dan niet klikt. Soms moet je een aantal psychologen of therapeuten raadplegen om te voelen of het ‘klikt’ en of hun aanpak bij jou past.
Krijg je het gevoel dat je therapeut weinig inzicht heeft in hoogsensitiviteit of jou niet verder kan helpen? Blijf dan niet te lang hangen, maar bespreek je bedenkingen en ga (samen) op zoek naar een therapeut die jouw noden kan vervullen. Mogelijk vind je (psycho)therapeuten/ psychologen/ coaches die gespecialiseerd zijn in hoogsensitiviteit op onze therapeutenpagina.
Waarom contacteer ik een (psycho)therapeut/ psycholoog?
Bij de (psycho)therapeut/ psycholoog, die ervaring heeft met en gespecialiseerd is in hoogsensitiviteit, kan je je unieke kijk op de wereld en je intense belevingen delen zonder de angst beoordeeld te worden. Het is iemand die vanuit een neutraal standpunt luistert en concrete middelen aanreikt om met je hoogsensitiviteit aan de slag te gaan. Ze helpen je op een andere manier, vanuit een nieuwe invalshoek, naar je moeilijkheden kijken en helpen je zo beter te relativeren. Je krijgt persoonlijke begeleiding bij je individueel groeiproces, en wordt daarin opgevolgd.
Veel van de therapeuten met wie HSP Vlaanderen samenwerkt, zijn trouwens zelf ook hoogsensitief, en kunnen jou dus bijzonder goed begeleiden door zowel hun ervaringsdeskundigheid, als professionele kennis en vaardigheden.
Een goed onderhoud is essentieel. Zo ga je regelmatig met je wagen naar de garage of ga je naar de kapper voor een fris kapsel. Wel, zo ga je ook af en toe bij een psychotherapeut of psycholoog waar het mee klikt. Zie het als een vorm van zelfzorg om je functioneren optimaal te houden!
Heb je verder vragen of wil je jouw verhaal delen?
Heb je verder nog vragen of wil je jouw verhaal delen?
Stuur dan een mailtje naar info@hspvlaanderen.be en wij geven je extra informatie, vrijblijvend advies, een antwoord op je vraag of we bieden je een luisterend oor!
Houd je zeker niet in, want alle vragen, verhalen en opmerkingen zijn welkom.