HSP en nu?

Je hebt ontdekt dat je hoogsensitief bent, maar wat nu? Misschien ervaar je het als een blok aan je been en wil je het liefst ‘normaal’ zijn, net als alle anderen. Het is belangrijk om je hoogsensitiviteit niet van je af te duwen, maar het te aanvaarden en te omarmen. Wanneer je er positief mee leert omgaan, wordt hoogsensitiviteit ook jouw kracht.

Eenmaal je jezelf (h)erkent als HSP, kun je ook gebeurtenissen, reacties en zelfs angsten uit het verleden beter plaatsen en relativeren. Het leidt tot een beter zelfinzicht, een sterker zelfbeeld en een steviger zelfvertrouwen. Kortom, het leren kennen van jezelf binnen het kader hoogsensitiviteit, leidt tot een evenwichtiger en aangenamer leven. 

handen met aarde en kiempje

 

'Een HSP is als een plant. Het soort zaadje dat de grond ingaat – je aangeboren karakter – is maar een deel van het verhaal. Als de kwaliteit van de aarde, het water en de zon niet goed zijn, groeit de plant nauwelijks.

Bij betere groeicondities gaat de plant écht openbloeien. Eens jij je talenten en intuïtie op de juiste manier verzorgt en aanwendt, zal jij ook floreren
…'

Elaine Aron

Hoogsensitiviteit aanvaarden

De ene HSP herkent zichzelf onmiddellijk in het kenmerk, de andere zet zich er aanvankelijk tegen af. Aanvaarding is het sleutelwoord, net zoals bij andere persoonlijkheidskenmerken. Dat gaat natuurlijk niet van de ene dag op de andere. Het is een ontwikkelingsproces dat de nodige tijd vraagt. Informeer jezelf, leer jezelf kennen in de eigenschappen van het hoogsensitief zijn en zoek hulp wanneer het je te lang duurt of wanneer je steeds tegen dezelfde problemen aanloopt.

Aanvaard dus dat je hoogsensitief bent. Eenmaal je die eerste stap hebt gezet, kun je jezelf richten op het vinden van positieve manieren om ermee om te gaan.

Enkele tips

HSP is een veelzijdige karaktereigenschap en wordt op heel individuele en diverse manieren beleefd. De persoonlijke zoektocht naar evenwicht en leren luisteren naar je lichaam zijn hoe dan ook uiterst belangrijk om met over- en onderprikkeling om te gaan.

Hoewel elke persoon anders is en niet elk advies voor iedereen werkt, geven we graag enkele algemene tips.

Rust

Neem voldoende rust en tijd voor jezelf. Probeer tot rust te komen en te ontspannen op momenten wanneer je er nood aan hebt. Relaxatie, meditatie, yoga, sport, een boek lezen, wandelen, slapen… zijn voorbeelden van ‘alleen-tijd’ om alle prikkels van de dag te verwerken en terug tot jezelf te komen. Wat het best bij jou past is persoonlijk en afhankelijk van de situatie. Probeer een aantal zaken uit en pluis uit wat voor jou het best werkt.

Man kijkt op het groen uit vanop zijn balkon. Op het tafeltje rechts staat een opengemaakte kokosnoot

Stap eens uit de situatie

Probeer de situatie eens te bekijken vanuit een ander perspectief, neem afstand. Is de beangstigende situatie die je ervaart inderdaad bedreigend, of kan je er ook op een andere manier naar kijken? Probeer nuchter te blijven wanneer je voelt dat je overprikkeld bent. Je voelt je wellicht bedreigd, maar in werkelijkheid ben je dat niet. Door je bewust te zijn van je eigen reactie en de situatie, zal je beter in staat zijn de situatie in een ander kader te plaatsen en te voelen dat er geen reden is tot paniek. Zo zal je beter kunnen omgaan met moeilijke situaties.

Word je geconfronteerd met een lastige gebeurtenis of conflict en overrompelt dat je? Probeer het even te parkeren en slaap er desnoods een nachtje over. De kans is groot dat je nadien veel beter in staat bent om het te relativeren.

Zorg voor regelmaat

Voel je je comfortabeler in een bekende situatie dan in een nieuwe of onzekere? Word je snel overstelpt door een overvloed aan indrukken? Merk je dat je meer tijd nodig hebt om aan een nieuwe situatie gewend te raken dan anderen?

Een regelmatige leefwijze, gewoonten en een dagelijkse structuur kunnen helpen overprikkeling tegen te gaan.

Probeer iets nieuws

Toch is het belangrijk dat je ook nieuwe dingen uitprobeert om te groeien als persoon en je leven te verrijken. Stap dus regelmatig ook eens uit je comfortzone. Nieuwe omgevingen geven extra prikkels in vergelijking met wat je gewend bent. Behoud je structuur, maar probeer af en toe iets nieuws. Blijf bij jezelf door je grenzen te respecteren en overweldig jezelf niet met teveel indrukken tegelijk. Pak het stap voor stap aan en las vooral voldoende rust in na een confrontatie met nieuwe dingen.

Mini oranje minibusje

Luister naar je lichaam

Het is niet altijd makkelijk om stil te leren staan bij jezelf en je lichaam. Maar enkel zo leer je een oncomfortabel gevoel concreet en correct te interpreteren. Stel jezelf deze vragen:

  • Wat is de oorzaak?
  • Voel ik mij fysiek oncomfortabel? Wat voel ik en waar precies?
  • Welke emoties voel ik en waar komen die vandaan?
  • Wat heb ik nodig om mij beter te voelen?

Om je beter te voelen kan je bijvoorbeeld rusten, bewust ademen, iets eten, iets drinken, even naar toilet gaan, je afzonderen… Het is aan jou om uit te zoeken wat op dat moment voor jou werkt.

Zwartwitfoto van vrouw wiens hoofd door verschillende handen vastgehouden wordt

Wanneer je de pedalen verliest

Voel je de spanning in je lichaam en geest toenemen, tot je je er niet goed meer bij voelt?
Probeer dan een pauze in te lassen om even iets totaal anders te gaan doen. Met andere woorden: verleg je focus.

Dat laat je toe fysiek en mentaal afstand van de omstandigheden te nemen en zo de spanning af te bouwen. Het is belangrijk met beide voeten op de grond te blijven zodat je de controle over jezelf en de situatie niet verliest. Op tijd afstand nemen kan je helpen om terug in evenwicht te komen.

HSP en artsen

Hoewel hoogsensitiviteit de laatste jaren steeds meer aan bod komt in de media, staat de kennis erover bij huisartsen, psychologen en psychiaters helaas vaak in de kinderschoenen. Soms slagen hulpverleners er niet in specifieke eigenschappen aan hoogsensitiviteit te koppelen. Het komt dan ook voor dat er niet-aangepaste therapieën of medicatie voorgeschreven worden om bepaalde kenmerken te beheersen of zelfs helemaal te onderdrukken. Daarom is het zo belangrijk om correcte informatie over hoogsensitiviteit te verspreiden, zowel in de hulpverlening als in de brede samenleving. Enkel zo kunnen HSP's op de juiste manier begeleid worden.

Wist je dat…?

Wist je dat hoogsensitiviteit in medische kringen nog niet altijd wordt erkend? Daardoor kan het jaren duren voor begeleiding op maat wordt opgestart. 
Wistjedatje ontwikkeld door HSP Vlaanderen, voor de Te Gek!?-campagne ‘Hoogsensitiviteit (h)erkend?’ (2018-2019)

Heb je nood aan (h)erkenning bij je hulpverlener of huisarts en vind je die niet? Ga dan op zoek naar een andere hulpverlener of huisarts die wel openstaat voor jouw hoogsensitiviteit. Neem gerust een kijkje op onze therapeutenlijst of neem contact met ons op voor advies.