Lezingen
In Vlaanderen heeft iedereen intussen wel al eens over hoogsensitiviteit gehoord. Er is echter nog grote nood aan duiding over wat het precies betekent en inhoudt. Hoogsensitiviteit stuit immers nog altijd op heel wat vooroordelen en misverstanden. HSP Vlaanderen organiseert heel wat lezingen (mee), waarvoor we samenwerken met een team van ervaren en gespecialiseerde sprekers.
De lezingen dragen ertoe bij de vele misverstanden rond hoogsensitiviteit uit de wereld helpen en brengen klaarheid in wat hoogsensitiviteit in al zijn aspecten precies inhoudt. Is het een stoornis? Wat zijn de kenmerken? Is het erfelijk? Kan je er iets aan doen? Hoe ga je ermee om?...
We bieden heel wat antwoorden op deze en andere vragen.
Bekijk onze agenda voor een overzicht van alle geplande lezingen in Vlaanderen.
Boekenstand
Is jouw nieuwsgierigheid naar méér info rond hoogsensitiviteit en aanverwante thema’s gewekt op de lezing? Geen nood, op onze lezingen voorzien we een boekenstand met een greep boeken uit het grote aanbod. Interesse? Voorzie voldoende cash.
Woon je in het Gentse of ben je op daguitstap in Gent? Dan kan je ook steeds terecht op ons kantoor voor het aanbod boeken. Geef een seintje wanneer je graag langskomt via info@hspvlaanderen.be.
Interesse om als vrijwilliger een handje te helpen op de boekenstand bij onze lezingen in jouw buurt? Lees hier meer!
Samenwerkingsverbanden infodag of –avond
HSP Vlaanderen werkt voor de infomomenten al 15 jaar nauw samen met Avansa (de voormalige Vormingplus-centra), bibliotheken, CM, Samana, Neutraal Ziekenfonds, Vief, scholen, ouderraden, enzovoort.
Heeft jouw organisatie ook interesse om samen een lezing te organiseren, neem dan contact op via ilse@hspvlaanderen.be.
Een info-moment of cursus organiseren?
Wens je zelf een info-moment, cursus of vorming te organiseren voor jouw doelgroep, organisatie, personeelsleden enz. dan kan je steeds contact opnemen met HSP Vlaanderen voor meer info.
Interne Vormingen
HSP Vlaanderen geeft ook interne vormingen. Zo deden we dat al bij verschillende organisaties, waaronder CGGZ Gent, Seniorenafdeling OCMW Gent, Metawonen Gent, Tabor Gent, Tele-onthaal West-Vlaanderen, Tele-Onthaal Limburg, Kinderopvang Mechelen, Buitenschoolse kinderopvang IBO Dendermonde, Eeckhoutcentrum Brugge en VIVO Beurs.
Wens je een interne vorming te organiseren, neem dan contact op via ilse@hspvlaanderen.be. Vermeld in je mail het gewenste thema en stel alvast enkele data voor.
Een infosessie in het kader van een pedagogische studiedag?
Verschillende scholen en scholengroepen gingen jullie al voor. Zorgen jullie ook graag voor meer happy kids in school? Neem gerust contact met ons op via ilse@hspvlaanderen.be.
Lezingen
Omgaan met hoogsensitieve kinderen
Een hoogsensitief kind heeft onder meer een extra gevoelig zenuwstelsel en is dus gevoeliger voor prikkels en indrukken van de buitenwereld. Daarom heeft het meer tijd nodig om de voortdurende stroom aan prikkels en indrukken te verwerken. Dikwijls is het kind zich daar niet bewust van of krijgt het de kans niet. Als gevolg daarvan raakt het over zijn toeren, overprikkeld, geïrriteerd en/of oververmoeid. Die overprikkeling kan zich op een zeer opvallende manier uiten: woedeaanvallen, agressie, huilbuien… Het kan ook zijn dat het kind zich in zichzelf terugtrekt en alles opkropt. Een andere aanpak kan zorgen voor een gelukkiger kind!
Deze lezing is voor (groot)ouders, opvoeders, leerkrachten, zorgcoördinatoren van hoogsensitieve kinderen en andere geïnteresseerden. We bespreken hoe je een hoogsensitief kind kan herkennen en hoe je ermee kan omgaan, hoe je overprikkeling kan herkennen, aanpakken en voorkomen.
Meer lezen over hoogsensitieve kinderen.
Bekijk op de agenda welke lezingen er op het programma staan.
Omgaan met (je) hoogsensitiviteit
‘Omgaan met (je) hoogsensitiviteit’ is een interactieve lezing over wat hoogsensitiviteit is en, indien je het vooral als een last ervaart, hoe je er op een andere manier kan leren mee omgaan. Hoogsensitiviteit hoeft immers niet per se een probleem te zijn, maar hoe begin je aan het proces van het omzetten van klacht naar kracht? Wat is hoogsensitiviteit? Wat zijn de kenmerken? Wat kunnen de gevolgen ervan zijn in deze maatschappij? Hoe leer je beter met je eigen hoogsensitiviteit omgaan? Deze lezing is vaak een (eerste) stap in je groeiproces, zo voel je je ook meer gesterkt in je hoogsensitiviteit.
Lees meer over de kenmerken van hoogsensitiviteit en over zelfzorg.
Bekijk op de agenda welke lezingen er op het programma staan.
Hoogsensitiviteit op het werk
Deze lezing, gegeven door Ilse Van den Daele en Karin Nauwelaerts, is gebaseerd op hun boek Hoogsensitiviteit @work (Lannoo, 2017). Daarin reiken ze handvaten aan voor de HSP op de werkvloer. Hoogsensitief zijn kan op de werkvloer een uitdaging zijn. Door de diepgaandere prikkel- en informatieverwerking die zo typisch is voor hoogsensitieve mensen, ondervinden zij vaak onbegrip en moeilijkheden in de communicatie. Lawaai, stress, werkdruk, competitie, interne politieke spelletjes, oppervlakkige small talk bij het koffieapparaat,…kunnen allemaal leiden tot extra stress en aanhoudende vermoeidheid. Indien die vermoeidheid en stress onvoldoende afwisselen met periodes van rust, lopen HSP’s een groter risico op het ontwikkelen van stress-gerelateerde aandoeningen, zoals burn-outs.
Anderzijds hebben HSP’s ook zoveel waardevolle talenten op de werkvloer, die met wat aandacht voor kleine aanpassingen meer ruimte krijgen om te ontplooien. Een team kan een bijzonder voordeel hebben aan de creativiteit, het innovatief vermogen, het andere verbanden leggen, de grote empathie, … die de HSP’s in petto hebben.
Deze lezing is interactief en er wordt ruimschoots tijd voorzien om vragen te stellen.
Lees meer over hoogsensitiviteit op het werk.
Bekijk op de agenda welke lezingen er op het programma staan.
Hoogsensitiviteit en relaties
Omdat HSP's een diepere verwerking van prikkels en informatie hebben, denken zij ook op een andere manier, hebben zij een eigen logica en een ander informatieverwerkingssysteem dan niet-hoogsensitieve personen. Dat maakt communicatie tussen HSP’s en niet-HSP’s niet altijd makkelijk en zeker in relaties kan dat voor moeilijkheden en misverstanden zorgen. We hebben het hier over zowel partner- als andere relaties.
Hoe ga je binnen een relatie om met de verschillen tussen de HSP- en de niet-HSP? Wat zijn de noden van een HSP binnen relaties? Wat kunnen de valkuilen zijn? Wat zijn de sterktes van een relatie tussen een HSP en een niet-HSP? En hoe zit het in relaties tussen twee HSP’s?
Op al die vragen en meer krijg je een antwoord tijdens deze lezing. Er worden praktische tips gegeven en er is ruimschoots tijd voorzien om vragen te beantwoorden.
Lees meer over hoogsensitiviteit en relaties.
Bekijk op de agenda welke lezingen er op het programma staan.