Hihihi, hahaha, ik stond erbij en ik keek ernaar
Men zegt van HSP’s dat ze meestal snel stemmingen aanvoelen en mensen intens gadeslaan. Dat heeft zo zijn voordelen. Eentje daarvan is dat ik wellicht op die manier de humor van mijn vader overgenomen heb. Hoewel mijn pa door zijn drukke baan wel eens bijzonder nerveus uit de hoek kon komen, was hij bovenal één vat humor.
Hilarische toestanden
Zijn avonturen en vertellingen werden door veel personen gesmaakt. Met ons pa erbij was het pret verzekerd: zijn kleurrijke woordenschat, zijn gevatte, humoristische reacties op alles en nog wat. Hij hoorde er gewoon bij, overal, bij wie dan ook. Met zijn arsenaal aan kattenkwaad en moppen heeft hij heel wat feestjes en bijeenkomsten opgevrolijkt. Zo was er zijn verhaal van toen hij naar een misviering ging, maar wat opgehouden werd, zodat hij niet meer naar het toilet was geweest. Toen het ongemak tijdens de viering begon toe te nemen, nam hij eenvoudigweg mijn zus, die nog een kleutertje was, stilletjes met zich mee naar buiten. Niemand sloeg er acht op, want iedereen dacht natuurlijk dat mijn zusje dringend moest. Hilarisch! Mijn pa kon ook vaak meer of makkelijker iets met zijn humor verkrijgen. In de familie was er bijvoorbeeld een uiterst katholieke tante. Had ze daar niet een doos lekkere pralines op haar tafel staan. Haar geloof indachtig, tikte mijn vader op de doos en zei: ‘Klop en u zal worden opengedaan’. Ik kan u verzekeren, zijn wens was gauw vervuld! Zijn komisch talent leidde uiteindelijk tot een algemene vraag om tijdens sportwedstrijden aankondigingen te doen of om quizmaster te spelen voor organisaties.
Humor tegen pesten
Voor mij kwam zijn voorbeeld goed van pas. Iedereen wil er graag bij horen, maar zeker als gevoelig kind zag ik rondom mij dat dat niet altijd gemakkelijk was. Ik zag ook wel dat onder kinderen nogal eens een aardig potje gepest werd. Ik voelde me daardoor soms heel onzeker, maar leerde snel dat humor ook voor mij kon werken. Ik kletste me er wel bij. En het dient gezegd: noemenswaardige pesterijen heb ik eigenlijk nooit meegemaakt.
Humor is een uitweg
Mijn vader vertelde ooit iets over een voorval op kantoor. Een klant had een dringende vraag gesteld en mijn pa had hem beloofd tegen een bepaald uur een antwoord klaar te hebben. De brave man belde op het afgesproken uur maar oh jee! Er was ondertussen iets uiterst dringend tussengekomen, zodat hij geen tijd had gehad om ook maar iets voor de klant na te kijken. Dus moest mijn vader ogenblikkelijk iets verzinnen.
Tijdens een feest begonnen zijn vrienden over ouderdomskwaaltjes, waarop mijn vader, deels verlamd: ‘Als ik het goed hoor, ben ik nog van de beste!’
Hoewel de telefoonverbinding van uitmuntende kwaliteit was, begon hij te doen alsof de communicatie onmogelijk was door storingen. ‘Wat zegt u? Ik begrijp u niet! Wat is dat? Oei, dat wordt moeilijk. We kunnen het beter later opnieuw proberen!’ De ongerieflijke situatie werd probleemloos omgezet in een nieuwe kans. Het is een verhaal dat me altijd is bijgebleven: met wat vindingrijkheid en wat humor kan een mens zich soms handig uit netelige posities werken.
Met sappige humor kan je ook minder prettige dingen beter aan. Op een keer leed mijn vader in een dubbelspel tennis een zware nederlaag. ‘Misschien heb ik mijn beste dag niet gehad’, zei hij, ‘maar mijn medespeler heeft ook allerminst getuigd van een schitterende conditie. De brave man heeft de hele partij lang postgevat aan de zijlijn bij het net en is daar eigenlijk nauwelijks van afgeweken. Ik had net zo goed een kruisje op het veld kunnen tekenen’, had mijn vader gezucht.
Toen hij wat ouder was, raakte hij deels verlamd, maar leerde er zo goed en zo kwaad als het kon mee leven. Tijdens een oudejaarsfeest begonnen enkele van zijn vrienden wat te vertellen over gezondheidszorgen en ouderdomskwaaltjes, waarop mijn vader uiteindelijk repliceerde: ‘Als ik dat hier goed hoor, ben ik nog van de beste!’ In zulke situaties gaat het natuurlijk wat moeilijker, maar zie: ook dan kwam zijn humor om de hoek kijken, wat alles draaglijker maakte.
Woordenschat
Niet alleen bestaan er hilarische toestanden, ook je woordenschat kan humoristisch zijn. Oerklassiek en weinig modieus als hij was, noemde hij zijn schoenen met lichte print, zijn ‘dandy’s’ en ga zo maar door. Ik voel voor mezelf dat ik ook makkelijk naar spitsvondige woordenschat grijp om vervelende zaken gezegd te krijgen.
Tijdens een sollicitatiegesprek wilde ik wel laten doorschemeren dat ik gevoelig ben om er zeker van te zijn in een werkomgeving terecht te komen die dat toelaat. Maar als je vlakaf zegt dat je HSP bent, krijgen mensen misschien wel visioenen van marsmannetjes en -vrouwtjes? Dus gaf ik gewoon mee dat men met mij geen Joëlle Milquet in huis haalt. Kous af: ik was recht voor de raap geweest, zonder mensen op ET-waanideeën te brengen. En ja hoor: ik heb het gehaald.
Het lukt mij niet op elk moment zomaar de humor uit mijn hoed te kunnen toveren, maar toch steekt hij telkens weer de kop op. Gelukkig maar! Lachen is niet alleen gezond: humor is een krachtig instrument dat zijn nut al meermaals bewezen heeft!