Hoogsensitiviteit@work
Ilse Van Den Daele, oprichter en voorzitter van HSP Vlaanderen en Karin Nauwelaerts, districtssecretaris en leidinggevende, bundelden hun ervaringen in dit boek. Op een praktische en concrete manier schetsen ze hoe onze levensstijl voor hoogsensitieven één grote uitdaging is.
We leven in een maatschappij waar snelheid, informatieoverload, multitasken en een waanzinnige ratrace de norm zijn. Hoogsensitieve mensen hebben het vaak nog iets moeilijker op de werkvloer. Er is dan ook een grote behoefte aan meer aandacht voor deze groep.
Hoogsensitiviteit kenmerkt zich voornamelijk door een diepgaande verwerking van prikkels en informatie. Te veel achtergrondlawaai in open kantoren of landschapskantoren, te veel nieuwe procedures en te veel informatie vormen meer dan eens een struikelblok. Ze hebben geen filter in de hersenen die dit soort prikkels sorteert. Hun verantwoordelijkheidsbesef is zo groot dat ze eerder leuke dingen zullen schrappen dan verplichtingen. Dit houdt echter een risico in want net de leuke dingen geven je de energie en veerkracht die je voor burn-out behoeden. Een HSP heeft moeite met hulp vragen. Toch is het beter om af en toe iets uit handen te geven. Als je volledig vastloopt, is het geen schande om een psychotherapeut of coach in te schakelen. De auteurs roepen op tot zelfzorg en bieden een aantal tools om zelfinzicht te verkrijgen en te focussen op de eigen sterktes.
Mix & match
Het ideale personeelsbestand van een bedrijf bevat een mix van hoogsensitieve en niethoogsensitieve werknemers. Wanneer HSP’s zich goed voelen in het bedrijf, kunnen die twee groepen elkaar perfect aanvullen. Het empathisch en anticipatief vermogen van hoogsensitieven kan van grote waarde zijn. Voor leidinggevenden bestaat de kunst erin de talenten naar boven te halen en daarop te focussen.
Het laatste hoofdstuk richt zich tot leidinggevenden en geeft tips over hoe ze hoogsensitieve personeelsleden kunnen laten openbloeien.
Voor werkgevers en werknemers
Het boek is ingedeeld in duidelijk getitelde hoofdstukken. Dat heeft als voordeel dat je het ook scannend kan lezen: op zoek naar die dingen die jou persoonlijk aangaan. Toch heb ik het zo goed als integraal gelezen. De vlotte schrijfstijl en tal van herkenbare voorbeelden zorgden ervoor dat ik doorlas. Handig zijn ook de kaders met tips, die mooi in het oog springen en concrete handvatten bieden aan hoogsensitieven én leidinggevenden.
Hoewel het boek de focus legt op kantoorbanen, is het ook bruikbaar in andere sectoren. In de epiloog wordt aangehaald dat ons onderwijs niet altijd stimulerend werkt voor hoogsensitieve kinderen. Jammer dat hier enkele veralgemenende uitspraken staan over een sector waar volgens mij ook heel wat hoogsensitieve personen aan het werk zijn die wel het verschil proberen te maken. Dit neemt niet weg dat het boek een absolute aanrader is. Ik had het gevoel dat ik mijn eigen handleiding aan het lezen was.