Samen met HSP Vlaanderen voert de Universiteit Leiden een breed onderzoek over hoogsensitiviteit en werk in Vlaanderen

 

 

Universiteit Leiden en HSP Vlaanderen lanceren samen een breed onderzoek naar hoogsensitiviteit en werk in Vlaanderen.

Waarom dit onderzoek?

Elke werkvloer is neurodivers. Elke organisatie of bedrijf bevat dus een diversiteit aan types breinen. Een brein dat afwijkt van wat in onze maatschappij als typisch wordt omschreven, is neurodivergent. In die brede groep vinden we werknemers met onder andere persoonlijkheidskenmerken zoals hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid óf aandoeningen zoals dyslexie, ADHD, autisme.

Eind 2023 is HSP Vlaanderen gestart met de werkgroep 'Hoogsensitiviteit en Werk'. Verschillende expertises komen hierin samen: de wetenschappelijke benadering van professor dr. Véronique De Gucht (ULeiden), de ervaring als HR-verantwoordelijke en leidinggevende van Karin Nauwelaerts en de specifieke kennis en expertise van Vera De Cuyper als psychosociaal preventie-adviseur. Dit laatste biedt een nieuwe invalshoek, waardoor we een dieper inzicht krijgen in hoogsensitiviteit op de werkvloer.

De resultaten van het onderzoek kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van individuele HSP's, maar in eerste instantie willen we organisaties en bedrijven informeren en ondersteunen.

Ondezoek Leiden

Vijftien tot twintig procent van de medewerkers vormen nu een blinde vlek in het bedrijf. Inzicht in die groep biedt werkgevers de mogelijkheid om het arbeidsverzuim te verminderen en de talenten van hun werknemers beter te benutten. Dit leidt tot een verbetering van de algemene werktevredenheid en komt uiteindelijk ten goede aan de groei van het bedrijf.

Het onderzoek verkent een mogelijk verband tussen bepaalde aspecten van hoogsensitiviteit en werkfactoren. We willen begrijpen hoe deze persoonseigenschap van invloed kan zijn op verschillende aspecten van werk, zoals arbeidstevredenheid, het risico op burn-out, betrokkenheid, rolduidelijkheid. De Universiteit Leiden, met haar expertise op het gebied van gezondheidspsychologie en onderzoeksmethodologie, speelt een cruciale rol in het verzamelen en analyseren van de gegevens. We streven naar een beter begrip van hoogsensitiviteit en wat de impact is op werkervaringen, op het welzijn van werknemers, op teamcohesie en op organisatiebetrokkenheid.

Waarom is dit onderzoek belangrijk? Werk is een essentieel onderdeel van ons leven. Het begrijpen van de factoren die van invloed zijn op onze werkervaringen is van vitaal belang voor het bevorderen van een gezonde werkcontext. Zo wordt niet enkel het persoonlijk welzijn van de medewerker positief beïnvloed, maar vergroot ook de betrokkenheid, gedrevenheid en resultaatgerichtheid. We streven ernaar om naast verbeterde gepersonaliseerde ondersteuning, ook inzichten en tools aan te reiken aan werkgevers en leidinggevenden, zodat zij kunnen ingrijpen vóórdat de effectieve problemen zich voordoen. Onze expertise op het gebied van preventie is hierbij van cruciaal belang. 

Wij moedigen u aan om deel te nemen aan het onderzoek via deze link. Dit onderzoek richt zich niet enkel naar hoogsensitieve personen! Ook niet HSP's zijn belangrijke deelnemers om een zo breed mogelijk beeld te kunnen vormen.

Volg ons voor meer info en updates via onze sociale media:

Facebook
Instagram
Linkedin