Vermoeidheid aanpakken met meer zelfinzicht en zelfzorg

Slapende hond op bed

Ik hoor het je al denken, wat heeft zelfinzicht nu te maken met vermoeidheid? Maar in het kader van hoogsensitiviteit heeft inzicht in jezelf, een grote invloed op het al dan niet ontwikkelen van vermoeidheidsklachten.

Begrijp jij hoe je in elkaar zit? Weet je goed wat jij graag hebt of net niet? Besef jij waar je energie van krijgt en wie of wat jouw energie wegneemt? Dan kan je hier beter rekening mee houden in het dagelijks functioneren.
Zelfinzicht is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je dié bewuste keuzes kan maken die voor jou belangrijk zijn. Het zorgt ervoor dat je je activiteiten beter kan kiezen, plannen en doseren. Het zorgt ervoor dat je een betere balans vindt tussen je onder mensen te begeven en tijd voor jezelf te reserveren.

Je zelfinzicht ontwikkelen

Maar hoe kom je nu aan dat zelfinzicht? Hoe begin je daaraan? Dat is niet evident. We zijn meestal opgevoed om te voldoen aan de normen en waarden van het gros van de bevolking. Wat zijn de standaard normen in onze maatschappij? Hoe dien je je te gedragen? Wat wordt van jou verwacht?
De meerderheid stuurt het algemene denken en maakt dat we onze eigenheid verliezen. We proberen zo goed en zo kwaad mogelijk te voldoen aan wat men van ons verwacht, terwijl we onze eigen noden en behoeften uit het oog verliezen. Daardoor gaan we sterk over onze grenzen. En daar zit het hem nu net. Wanneer je jezelf niet voldoende kent, kan je niet weten waar je grenzen liggen en ga je er steevast over. Dus ja, zelfinzicht is een deel van de sleutel.

Zet in op jouw persoonlijke ontwikkeling

Meer inzicht in jezelf heeft te maken met persoonlijke ontwikkeling. Het komt er niet van de ene dag op de andere. Het is een groeiproces voor de rest van je leven. Maar als je je er wat op toelegt, kan je grote sprongen maken in jouw bewustwordingsproces.
Er zijn tal van cursussen en workshops rond persoonlijke ontwikkeling. De ene zal je al wat meer liggen dan de andere.

Je kan steeds terecht bij een psychotherapeut of coach. Dat is niet meer of minder dan een vorm van zelfzorg.

Maar het loont de moeite om jezelf beter te leren kennen. Dat houdt in dat je keuzes maakt die jou ten goede komen, die maken dat jij goed in je vel zit. Dat houdt ook in dat je weet wat jou ontspant. Waarmee kan jij je hoofd leegmaken, wat haalt de spanning uit jouw lijf? Velen hebben er vandaag de dag geen idee meer van. Maar het is cruciaal om die "ont-spanning" op regelmatige basis te bekomen, om te leren omgaan met je vermoeidheid.

Raak je er zelf niet uit hoe die persoonlijke ontwikkeling aan te pakken? Dan kan je hiervoor ook steeds terecht bij een psychotherapeut of personal coach. Dat is niet meer of niet minder dan een vorm van zelfzorg.

Close-up van oog waar lichtstreep in regenboogkleuren doorheen loopt

Zet jezelf in je agenda

Van zodra je een beter zicht hebt op wie je bent, wat je nodig hebt en wat je blokkeert, kan je dit beter in je leven integreren en kun je beter voor jezelf zorgen. Zelfzorg dus. Een ander deel van de sleutel. Wat heb jij nodig? Heb je behoefte aan rust, aan slaap, aan alleen zijn, aan eten, aan water drinken, aan buitenlucht, aan beweging, ..? En hoe kan je dit in je agenda inplannen in het uur, de dag of de week die komt? Want hoe vaak denken we niet 'ik zou eens moeten...'.

Maar zolang je dat 'eens' niet concreet maakt, komt het er niet van. Je bent immers steeds door andere dingen ingenomen. Het ontgaat je en voor je het weet, zijn jouw behoeften ondergesneeuwd door de behoeften van je kinderen, je partner, je collega, je baas, je vader en je schoonmoeder. Wil je het concreet maken, zet het dan in je agenda. Zet jezelf in je agenda. Zo raakt al je tijd niet ingevuld zonder een gaatje voor jezelf.

Dame met kort grijs haar mediteert in plantentuin

Zelfzorg of egoïsme?

Laat je niet uit je lood slaan door de tientallen goed bedoelde adviezen van vrienden en familie. Zij staan niet in jouw schoenen. Het feit dat jij rust als je het gevoel hebt echt rust nodig te hebben, is voor hen vaak een gedragsverandering van jou waar ze zich vragen bij stellen. Ze zijn het meestal niet gewoon dat jij tijd neemt voor jezelf. Je krijgt dan te maken met uitspraken als ' je mag je niet laten gaan', 'je mag daar niet aan toegeven', 'overdrijf je nu niet een beetje' enzovoort.

Maar zij zijn jou niet en zij voelen niet wat jij voelt. Wanneer je dus je best doet om beter voor jezelf te zorgen, zal je je moeten wapenen tegen dit soort weerstand en op een vriendelijke manier aangeven dat dat voor jou belangrijk is.

Dit is geen egoïsme, integendeel. Want als jij je goed, ontspannen en uitgerust voelt, heb je meer energie om er voor anderen te zijn. Door je zelfinzicht en zelfzorg verder te ontwikkelen, kan je je vermoeidheid op termijn aanpakken.

Vaak zoekt men naar een pasklare oplossing. Even vaak is die er niet. Vermoeidheid bouwt zich op gedurende en lange tijd, zelfs gedurende jaren. Dan kan je moeilijk verwachten dat dit in een tweetal maand overgaat. Medicatie kan eventueel tijdelijk ondersteunend werken, maar fundamenteel ligt een groot deel van de oplossing in jezelf.

Dus ga vandaag nog met jezelf aan de slag!

Getuigenis | Van den Daele, I., De Cocon, jaargang 13, editie 73

Terug naar uit De Cocon voor leden