Wat eten we vandaag?
De zoveelste foodblogger - ja zo heet dat tegenwoordig - heeft het zoveelste kookboek op de markt gegooid waar de media zich lovend over uit laat, schermend met woorden als: gerenommeerd, revolutionair, baanbrekend kortom een meesterwerk! Liefst in het Engels natuurlijk, dus kleine correctie: een very tasty masterpiece!
Manlief en ik zijn sinds 2 jaar erg begaan met de relatie tussen gezondheid en voeding. Sindsdien brachten wij wijzigingen aan in ons eetpatroon en eetgewoontes, de raad opvolgend van enkele voedingsgoeroes. We voelen ons uitstekend met deze levenswijze en bovendien komt het je gewicht ten goede. Net als je denkt wel goed bezig te zijn met gezond eten en leven, maakt een nieuwe voedingstrend brandhout van je theorie. Deze laatste heb je echter intensief uitgetest, werd inmiddels unaniem goedgekeurd en geïntegreerd in je persoonlijke huishouding.
Onlangs kochten we een gloednieuwe pannenset in een professionele kookwinkel. De zaakvoerder is in zijn branche voortreffelijk opgeleid en wees ons op een paar nadelen, voor de door ons gebruikte producten en braad methodes, waarop hij de verschillende bak olies vergeleek. Hij baseert zijn kennis ook op wetenschappelijk onderzoek en daaruit voortvloeiende bevindingen en kende heel wat interessante weetjes op culinair vlak. ‘Aha... Aha… Oh ja?’ klonken we beide eenstemmig. Dus we reden stilletjes en iets wat overweldigend naar huis met de zo net gekochte blinkende set. Bij thuiskomst visten we een "lifestyle magazine" uit de brievenbus, uitgegeven door de plaatselijke supermarkt. Beslist een aantrekkelijk kijkboek met prachtige foto's, verrassende recepten en de allernieuwste keukentrends. De rubriek voedingsadviezen werpt totaal een andere kijk op eten bereiden. Uiteraard speelt de commerciële factor een enorme rol.
Skip the diet, just eat healthy
Verlangen naar grootmoeders tijd
Ziet u door de bomen het bos nog? Wij amper. Voedingsleer is ongelofelijk uitgebreid en complex. Vaak gaan we de mist in door het verkeerd combineren van voedingsstoffen, kruiden en planten.
De werking van het ene ingrediënt kan het andere versterken of behoorlijk afzwakken, wat dan weer heftige gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Een eet-en-drinkdagboek kan wel eens helpen om dit aan het licht te brengen.
Kunnen we even terug naar mijn grootmoeders tijd? Een stevige bruine boterham met choco of confituur als ontbijt. De lunch bestond uit aardappelen en groenten uit eigen of andermans tuin en een zelfgemaakte pudding achteraf. 's Avonds een boterham met platte kaas en radijzen en op tijd naar bed.
Oké, ik word sentimenteel, hoog tijd om af te sluiten.
Column | De Smet, C., De Cocon, jaargang 13, editie 74