Boze, hongerige genen

Ken je het gevoel van irritatie als je even niet gegeten hebt? Ja? Dan ben je ‘hangry’’. En jij bent niet de enige.

Handen grijpen naar schotel vol nachos met saus

Het Amerikaanse bedrijf 23andMe, dat DNA-onderzoek uitvoert voor consumenten, ondervroeg meer dan 100.000 mensen en stelde hen de eenvoudige vraag: ‘Hoe vaak ben je boos of geïrriteerd als je honger hebt?’ Het blijkt dat meer dan driekwart van de ondervraagden zich in ieder geval een deel van de tijd geïrriteerd voelde, vaak beschreven als hangry zijn. De onderzoekers bij 23andMe legden er vervolgens gegevens met genetische informatie naast. Een paar genetische varianten kwamen overeen met de deelnemers die hangry waren, wat suggereert dat sommige mensen geneigd zijn zich zo te voelen op basis van hun genen. De verraste onderzoekers hadden in eerste plaats verwacht om een genetische link te ontdekken met het metabolisme. Immers, als je door jouw genen moeilijker je bloedsuikerspiegel op peil kan houden, kan een lage suikerspiegel invloed hebben op je humeur.

De emoties woede en honger worden beheerst door dezelfde genen. Dat zorgt ervoor dat we sneller kwaad worden als we honger hebben.

Janie Shelton, onderzoeker

Volgens 23andMe-onderzoeker Janie Shelton werd in plaats daarvan een link ontdekt met de genen VRK2 en ERI1, en die zijn gekoppeld aan neuro-psychiatrische aandoeningen als depressie en schizofrenie. ‘Beide emoties worden ook beheerst door dezelfde genen. Een van deze genen, neuropeptide Y, produceert namelijk een eiwit dat niet alleen eetgedrag stimuleert, maar ook agressie reguleert. Dat zorgt ervoor dat we sneller kwaad worden als we honger hebben,’ aldus Shelton. Uit de enquête blijkt verder dat vrouwen zich vaker geïrriteerd voelen als ze honger hebben, net als mensen jonger dan 50 jaar.

Omgevingsfactoren

Natuurlijk kunnen onze genen slechts een deel verklaren van wie we zijn. Er lijken ook andere factoren een rol te spelen bij het hangry-gevoel. Een studie van meer dan 200 studenten die in het wetenschappelijke tijdschrift Emotion werd gepubliceerd, vond nog een reden. Het hangry worden zou vooral te maken hebben met omgevingsfactoren – al verdween de negativiteit bij de deelnemers als ze beseften dat het gewoon om een emotie ging. Een derde reden is dat wanneer je bloedsuikerspiegel plots daalt, je lichaam meer cortisol en adrenaline aanmaakt. Dat zijn dezelfde hormonen die vrijkomen in situaties waarbij je wil vluchten of vechten. Je verkeert dan in survival mode waardoor je hele lichaam op scherp staat, dat verklaart alvast waarom we soms opgefokt reageren bij een hongertje.

Bronnen: 

www.businessinsider.nl/hangry-wetenschap-honger-genen/ www.nl.metrotime.be/2018/05/08/must-read/het-is-normaal-om-hangry-te-zijn/

Informatief | Loeys, L., De Cocon, jaargang 16, editie 94

Terug naar uit De Cocon voor leden