Broodnodig genieten
Genieten, zo broodnodig in ons leven en toch niet altijd evident. Als kind gaat dat min of meer vanzelf. Maar die spontaniteit verliezen we een beetje (veel) naarmate we opgroeien.
Het leven, en de beleving ervan worden bij het opgroeien steeds complexer, we ervaren meer moeilijkheden en problemen. En om echt te kunnen genieten moet je kunnen loslaten. Want zolang je in een piekermodus zit, staan je zinnen niet echt op genieten. Je hebt ook wat tijd en ruimte nodig. Want als je voortdurend voortholt en gehaast bent, ga je voorbij aan die dingen waarvan je zou kunnen genieten. Je dient er zelfs tijd voor te máken, want als je geen tijd maakt voor die dingen waar je kan van genieten, gaan die zó aan je voorbij… Het kan dus complex worden, dat genieten.
Als kind gaat genieten min of meer vanzelf.
Alles wat aandacht krijgt groeit
We leven maar één keer. En ja, we hebben plichten, moetens en verantwoordelijkheden. Maar de boog hoeft niet altijd gespannen te staan. Het is trouwens veel beter voor ons fysieke en mentale welzijn dat we de boog van tijd tot tijd bewust loslaten en tijd maken om te herademen, eens te niksen, genieten van elkaar of van de kleine dingen om ons heen. Het is net als met de wijsheid van Aristoteles: alles wat aandacht krijgt, groeit. Dus als je je aandacht voldoende op genieten richt, komt dat automatisch meer op je pad. Genieten kan je overkomen, zoals wanneer je getuige bent van een een prachtige zonsondergang, wanneer een van je favoriete songs op de radio speelt of wanneer je je poes gadeslaat die zich lui en languit uitrekt. Maar genieten kan je ook zelf in de hand werken door er tijd voor te maken, de omstandigheden ernaar te creëren, de afspraken met de juiste mensen te maken, dat eettentje opzoeken waar je het altijd zo fijn vindt en ga zo maar door.
Genieten kan je trouwens ook erg in de natuur. Dat brengt ons terug naar onszelf en naar onze kern. Het doet ons stilstaan en dingen in het nu beleven.
Genieten van elkaar
Door het gebrek aan tijd in onze levensstijl, komt ‘genieten’ van elkaar ook vaak in het gedrang. Genieten van je partner, je kinderen, je kleinkinderen, je vrienden .... voor je het weet wordt dat een gemis. Bewust kiezen voor ontmoetingsmomenten, voor tijd en aandacht voor elkaar, is investeren in je welzijn en in je toekomst. De gedachtesprong is nu misschien wel heel groot, maar het beeld van alleen oud worden in een rusthuis is iets wat voor de meeste mensen onder ons afschrikwekkend is. En toch hebben we daar zelf wat de hand in. Contacten onderhouden en genieten van elkaar op regelmatige basis zorgt immers voor een band, een verbondenheid. Dat hoeft niet elke dag of elke week... Zolang het maar niet echt onderbroken wordt.
Genieten is goed voor lichaam en geest
Vaak dienen we, om te genieten, zelf ook dat stapje te nemen, leuke dingen in te plannen en concreet te maken. Pas dan kunnen sommige zaken ook realiteit worden. Zelf initiatief nemen ligt dus ook dikwijls aan de basis van het genieten.
Alles wat aandacht krijgt, groeit
Wist je trouwens dat je door te genieten het hormoon DHEA aanmaakt? DHEA wordt ook wel het anti-stresshormoon genoemd vanwege de bewezen positieve werking op het humeur en bij depressiviteit. Buiten het feit dat DHEA* een belangrijke rol kan spelen bij stressreductie en het aanpakken van burn-out problemen, heeft het een veel grotere invloed op ons lichaam dan we beseffen. Zo verbetert het je geheugen en denkactiviteit en zorgt het ervoor dat er meer neurotransmitters vrijkomen. Neurotransmitters brengen zenuwprikkels over; ze geven signalen door tussen zenuwcellen of spiercellen. Zo beïnvloeden ze onder andere je geheugen en stemming.
Maar DHEA versterkt ook je immuunsysteem doordat het je aantal natuurlijke afweercellen verhoogt. Een belangrijk hormoon dus dat we quasi enkel kunnen aanmaken door te genieten.
Als dat geen goede reden is om meer te gaan genieten!
Ilse Van den Daele
Bron: https://ruudmeulenberg.nl/stress/dhea/
Column | Daele Van den, I., De Cocon, jaargang 14, editie 84