De hoogsensitieve mens en zijn pijnbeleving
In de Cocon zijn al heel wat artikels, columns en lezersbrieven verschenen over emotionele pijn, maar veel minder over lichamelijke pijn. Precies daarom gaan we hier dieper in op lichamelijke pijnklachten en hoe mensen er in hun dagelijks leven mee omgaan.
Gevoelig zijn voor
Elaine Aron deed reeds onderzoek naar het verband tussen hoogsensitiviteit en de mate waarin iemand reageert op pijnprikkels. Hieruit blijkt dat HSP’s meer dan gemiddeld gevoelig zijn voor fysieke pijn, wat niet zo verwonderlijk is, aangezien bij hoogsensitieve personen prikkels minder goed (of niet) gefilterd worden. HSP’s die pijn lijden, maken dit echter niet steeds kenbaar aan hun familie, vrienden, collega’s. Ze vrezen immers niet ernstig genomen te worden of krijgen te horen dat ze overdrijven. Wanneer je met ernstige pijn kampt, is het steeds een goed idee je huisarts te raadplegen. Hij/zij is immers het eerste aanspreekpunt en kan jou, indien nodig, doorverwijzen naar een specialist. Er wordt echter niet steeds een aantoonbare reden voor lichamelijke pijn gevonden, wat niet wil zeggen dat die pijn er niet is.
Tussen de oren?
We hoorden verhalen van HSP’s die al een hele weg hebben afgelegd, maar telkens te horen krijgen dat men geen oorzaak voor de pijn kan vinden. Helaas krijgen sommige HSP’s te horen dat er helemaal niets aan de hand is en dat het allemaal tussen hun oren zit. Een manier om hiermee om te gaan, is praten met je huisarts over hoogsensitiviteit, hoe moeilijk dat ook lijkt. Zo kan je jouw arts vertellen dat je gevoelig bent voor pijn en dat de pijn die je voelt reëel is. Je kan ook benadrukken dat HSP een wetenschappelijk concept is waarnaar onderzoek wordt gedaan aan de Vrije Universiteit Brussel en eventueel persartikels meenemen. Op die manier maak je er een positief verhaal van. Maar als je pijn lijdt, kan je toch medicijnen nemen? Dat lijkt wellicht een eenvoudige remedie, maar dat is het voor een HSP niet altijd. HSP’s hebben immers vaak extra last van de bijwerkingen van vele medicijnen: hoofdpijn, maagklachten, duizeligheid, slaperigheid, geagiteerdheid, enz. Voorzichtigheid is hier de boodschap.
Afleiding is belangrijk
Elaine Aron geeft een bijzonder advies aan HSP’s die met pijn te maken krijgen: zoek afleiding. Dit lijkt wellicht makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is zeker niet onmogelijk. Wanneer je jouw aandacht richt op een activiteit die veel aandacht vereist en die jou energie en plezier geeft, ligt je focus niet meer (of althans veel minder) op de pijn. Welke activiteiten zouden dat dan kunnen zijn? Wel, dat is voor iedereen anders. Je kan naar je favoriete muziek luisteren, naar een komische film kijken, een moeilijk kruiswoordraadsel maken, afspreken met een goede vriend/vriendin (en praten over alles behalve over de pijn), gedoseerd vrijwilligerswerk doen, enzovoort. Zolang het je energie geeft en je het graag doet!
Informatief | Van Lindthout, W, De Cocon, jaargang 12, editie 67