Getipt: Geweldloos communiceren, hoe doe je dat?
Je wordt geconfronteerd met—op het eerste zicht—lastig gedrag van je kinderen of verwijten van je partner. Je hebt een conflict met je overste op het werk. Je bent de houding van een vriend of vriendin beu, omdat hij of zij geen rekening houdt met jou. Je voelt je misbegrepen en niet gerespecteerd.
De druk om in woede en frustratie te ontsteken wordt steeds groter. En zo vallen we terug in oude gedragspatronen die pijn en geweld bestendigen en de afstand tussen elkaar alleen maar vergroten: we willen gelijk krijgen, weigeren werkelijk te luisteren en gebruiken grove taal of geweld, uit angst en onmacht. Dit fenomeen intrigeerde Marshall Rosenberg, temeer hij tijdens zijn jeugd al met verschillende vormen van geweld geconfronteerd werd. Hij vroeg zich af hoe we kunnen omgaan met andermans agressie en hoe misverstanden en conflicten te voorkomen zijn. Tijdens zijn studies en doctoraat in de klinische psychologie ontdekte hij de invloed van taal en gewelddadigheid in onze manier van communiceren. Zo ontstaan conflicten vaak doordat we elkaars behoeften niet begrijpen. Die behoeften horen is voor de ander echter zeer moeilijk, omdat we ze dikwijls in de vorm van verwijten formuleren. Wanneer onze partner tv kijkt als we iets vertellen, zeggen we 'je luistert niet naar me', terwijl we eigenlijk bedoelen ‘ik wil het gevoel hebben dat ik belangrijk voor je ben'.
Marshall werd zo de grondlegger van het gedachtegoed van ‘Geweldloze Communicatie’ en oprichter van het Center for Non-violent Communication. In zijn boek Geweldloos communiceren, hoe doe je dat? leert hij hoe je je behoeften duidelijk kan maken zonder kritiek te uiten op de ander. Je leert ook inzien hoe je je eigenlijk niet moet aangevallen voelen door andermans woorden maar net moet kijken naar de behoefte die achter deze woorden steken. Geweldloze communicatie gaat uit van een vierstappenmodel: observeren, voelen, behoeften detecteren en vragen. Het observerende deel van dit model is van onschatbare waarde. Door te leren observeren zonder te oordelen of evalueren, kan communicatie terug komen tot kwetsbaarheid, intimiteit en verbondenheid. Hoe de ander zich ook uitdrukt, het is belangrijk in te zien dat deze uiting steeds voortkomt uit een behoefte. Wanneer iemand koppig is of tegen je schreeuwt, wijst dit dus op een bepaalde behoefte. Het identificeren van deze behoefte opent de mogelijkheid om te communiceren op een geweldloze manier. Gewelddadige communicatie laat je zien hoe je verbinding kunt maken te midden van een verhitte ruzie of discussie zodat het conflict via constructieve communicatie kan omgedraaid worden en de onderlinge verstandhouding niet beladen geraakt.
Geweldloze communicatie wordt zo een levenstaal: het laat je toe om je wereld te creëren in harmonie met je waarden.
Dit boek staat dus vol waardevolle inzichten die op heel wat facetten van je eigen leven toepasbaar zijn en je tot dat wezenlijk dieper contact met de ander laten komen. Het biedt ook praktische vaardigheden om je, dankzij een krachtig bewustzijn, in alle rust te doen krijgen waar je wérkelijk nood aan hebt (bvb. begrip, onverdeelde aandacht, troost, respect…). Geweldloze communicatie wordt zo een levenstaal: het laat je toe om je wereld te creëren in harmonie met je waarden.
Auteur: Marshall Rosenberg - Uitgever: Lemniscaat - Kostprijs: 25 €
Recensie | Verbeke M. De Cocon, jaargang 16, editie 94