Hoe existentiële crisissen je dichter bij jezelf kunnen brengen
Je leven nu ziet er niet uit zoals je het je had voorgesteld. Je vraagt je af wat je doel in jouw leven is. Je beseft dat de tijd tikt en dat je beste jaren in sneltempo voorbijglijden. De druk van de maatschappij en de sociale media maken je angstig, omdat je het gevoel hebt niet te voldoen of niet mee te kunnen. Je hebt nood om eens aan alles te ontsnappen en op adem te komen. Herkenbaar? Dan kamp je wellicht met een existentiële crisis.
Een existentiële crisis is een staat van intens onbehagen of paniek over allerlei levensvragen. Het verwijst naar momenten waarbij je je bestaan in twijfel trekt en alle houvast lijkt te verliezen Vaak komt een existentiële crisis voort uit een identiteitscrisis. Door te twijfelen aan wie we zelf zijn, beginnen we ook alles in ons leven in vraag te stellen. Aangezien plots heel wat confronterende gedachten, emoties en belevingen naar boven komen, kunnen existentiële crisissen heel uitputtend zijn. Ze kenmerken zich door een algemeen gevoel van leegte, zonder dat dit per se aan een specifieke ervaring te wijten is.
- Je ervaart een gebrek aan betekenis: je hebt niet het gevoel dat je iets fundamenteels verwezenlijkt of zinvol aan iets bijdraagt. Het lijkt alsof je leven geen richting of doel heeft.
- Je kampt met een blijvend gevoel van onvoldaan en ontevreden zijn: je merkt dat wie je bent en wat je doet niet samenvalt met jezelf en met wat je écht in het leven wilt. Je weet dat je voor meer bent weggelegd in het leven, maar weet niet hoe het waar te maken.
- Je hebt last van onzekerheid: je twijfelt over diverse facetten van je leven. Je weet niet wat te denken, te voelen of te doen, omdat je niet zeker bent van wat je zelf echt wilt.
- Je voelt emotionele instabiliteit: je wordt geregeld overladen met een beladen gevoel en onrustige gedachten. Je ervaart angst en uitzichtloosheid.
- Je geraakt verstrikt in besluitloosheid: je weet niet meer wie je bent, wat je wil en wat je moet doen. Je komt er niet meer aan toe om verantwoordelijkheid te nemen en keuzes te maken, omdat je jezelf verloren lijkt te zijn.
Vaak komt een existentiële crisis voort uit een identiteitscrisis. Door te twijfelen aan wie we zijn, beginnen we alles rondom ons in vraag te stellen.
Mid- en quarterlife crisissen: een nieuwe kans om het roer om te gooien
Het bekendste voorbeeld van een existentiële crisis is ongetwijfeld de midlife crisis, die voorkomt tussen de leeftijd van 35 en 50 jaar. Ze ontstaat door de gewaarwording dat het leven al half voorbij is en men nog niet genoeg bereikt heeft, of overtuigd is dat het leven afgestompt is en niet veel meer te bieden heeft. Midlife crisissen komen bij twintig procent van de bevolking voor.
Studies van het afgelopen decennium tonen aan dat existentiële crisissen echter ook bij jongvolwassenen alsmaar toenemen. Zo kwam LinkedIn erop uit dat 75% van de jongeren tussen 25 en 30 jaar in een quarterlife crisis zit. The Guardian publiceerde een onderzoek van Dr. Oliver Robinson, verbonden aan de Universiteit van Greenwich, dat uitwees dat maar liefst 86% van de jongeren tussen 25 en 35 jaar toegaf onder druk te staan om te slagen in hun jobs, financiën en relaties, voor ze 30 jaar oud zijn. 40% gaf aan niet genoeg te verdienen, 32% voelde een dwang om te trouwen of kinderen te krijgen, 21% wilde een volledige carrièreswitch en 6% was van plan om te emigreren.
De quarterlife crisis draagt alle kenmerken van de midlife crisis: onzekerheden, teleurstellingen, eenzaamheid en depressie. Ze ontstaat wanneer de jongvolwassen in de ‘echte wereld’ terecht komen, vaak nadat ze zijn afgestudeerd of een eerste jobervaring achter de rug hebben. Al wat ons de grote levensvragen doet stellen, kan een trigger voor de quarterlife crisis zijn. Of het nu de start van een nieuw jaar is, een vriend die verloofd is, frustratie in je relatie of verveling op het werk, het kan ons allemaal dieper doen stilstaan bij waar we echt staan in het leven. De confrontatie ontspruit doorgaans uit het besef dat we de ambities die we van thuis uit meegekregen hebben niet kunnen waarmaken, we niet kunnen voldoen aan de maatschappelijke normen of ondanks de veelheid aan keuzemogelijkheden toch een gebrek aan voldoening en zekerheid ervaren.
Een crisis is boven alles een kans om beter in jezelf en het leven te staan.
Dr. Robinson ontdekte anderzijds dat een quarterlife crisis desalniettemin een verandering kan bevorderen en daarom net ook een positieve ervaring kan zijn. Hij ontwaarde in dit groeiproces vier stadia:
- Fase 1: We voelen ons opgesloten in een job, een relatie of beiden. Het creëert een gevoel van gevangenschap omdat we de illusie hebben niet weg te kunnen.
- Fase 2: De overtuiging neemt toe dat verandering mogelijk is. De mentale en fysieke grenzen die we gaandeweg trekken zorgen ervoor dat er afstand groeit met onze zogenaamde verplichtingen. Dat geeft ademruimte en doet mogelijkheden verkennen die nauwer aansluiten bij onze eigen noden, belangen en voorkeuren. Toch doet dit proces van loslaten en herontdekken ook nog allerlei emotioneel-mentale conflicten rijzen, omdat we volop aan het veranderen zijn en niet meteen houvast hebben of perspectief zien.
- Fase 3: We voeren effectief verandering door. Dit is de periode van wederopbouw van een nieuw leven. We zeggen ons werk op, verbreken een relatie of beëindigen onze huurovereenkomst om naar een ander land te vertrekken.
- Fase 4: We gaan nieuwe verbintenissen aan die onze nieuwe wensen, doelen en richtlijnen weerspiegelen.
Wat crisissen jou over jezelf kunnen leren
De sleutel om door deze crisissen heen te geraken ligt dus bij onszelf. In plaats van een weg te bewandelen die al voor ons is uitgerold, komt het er dus op aan zelf te bepalen wat we echt willen. Hoe ingrijpend en wanhopig een existentiële crisis ook lijkt, het is boven alles een kans om beter in jezelf en het leven te staan. Het is maar door te achterhalen wat onze onderliggende noden, behoeftes en verlangens onder de confrontaties zijn, dat we handvaten krijgen om verder te kunnen. Wie de moed vindt om doorheen de moeilijke confrontaties over zichzelf te leren, zal gaandeweg ook kracht en houvast vinden om authentieke keuzes te maken en te gaan voor wat men echt wil bereiken. Therapie is in die zin een uitgelezen middel om het perspectief van onze spiegels te veranderen en ons door ongunstige situaties heen te helpen groeien.
Belangrijk is ook te leren inzien dat pijn, tegenslag en angst nu eenmaal tot het leven behoren. Eens we dat kunnen aanvaarden, kan sereniteit in de plaats komen. Waar we anders krampachtig ontkennen dat we onder iets gebukt gaan of er weerstand tegen bieden, is het veel zinvoller en bevorderlijker om te verkennen wat er leeft, waarom en waar het ons wél kan brengen. Crisissen, van welke aard ook, maken we dus onvermijdelijk allemaal mee. Het vraagt tijd, bewustwording en inzicht om te leren omgaan met wat ons hindert of pijn doet.
Elke kronkel in het leven nodigt ons uit om vanuit onszelf te leven en biedt een mogelijkheid om dichter tot onze bestemming te komen.
Existentiële crisissen zijn in die zin voor iedereen uniek en vergen bijgevolg een persoonlijk groeiproces. Toch kunnen we er heel waardevolle lessen uit trekken. De kunst is vooral om van elke bots en deuk in ons bestaan te leren hoe het ons dichter kan brengen bij onszelf. Elke kronkel in het leven nodigt ons uit om vanuit onszelf te leven en biedt een mogelijkheid om dichter tot onze bestemming te komen.
Bronnen
- Catthoor Kirsten en Van de Broeck Kris. (2019). 'Niemand aanvaardt wachttijden in de algemene geneeskunde, waarom wel als het om geestelijke noden gaat?'. Geraadpleegd op 1 oktober 2020 via https://www.knack.be/nieuws/belgie/niemand-aanvaardt-wachttijden-in-de-algemenegeneeskunde-waarom-wel-als-het-om-geestelijke-noden-gaat/article-opinion-1440743.html?cookie_check=1592993388
- Debouver Lies. (2016). Wachten. Meer wachten. Langer wachten. Geraadpleegd op 1 oktober 2020 via https://sociaal.net/opinie/wachten-meer-wachten-langer-wachten/?_sf_s=lies+debouver
- Wachttijd 100 dagen bij psychische klachten. Geraadpleegd op 2 oktober 2020 via https://www.upckuleuven.be/nl/nieuws/wachttijd-100-dagen-bij-psychische-klachten
- Feiten en cijfers. Geraadpleegd op 2 oktober 2020 via https://www.geestelijkgezondvlaanderen.be/feiten-cijfers
Informatief | De Corte, J., De Cocon, jaargang 16, editie 96