Je kind voorbereiden op het kamp
Nog zoveel keer slapen
Hang op je prikbord in huis een prentje of uitnodiging voor het kamp. Zo kan je samen met je kind al op voorhand beginnen aftellen. Wanneer je de datum aangekruist hebt op een kalender krijgt je kind de kans om bepaalde vragen te stellen over het kamp en jij kan spontaan beginnen vertellen over de activiteiten.
Geruststelling en positieve focus
Vertoont jouw kind onzekerheid of uit hij angsten over het kamp? Stel hem dan altijd gerust. Focus op alle leuke activiteiten die gaan komen en maak duidelijk dat de leiding altijd voor hem klaarstaat als hij het lastig heeft. Opgelet: je kind voelt jouw onzekerheden haarscherp aan. Met de juiste informatie en een positieve focus is het makkelijk te voorkomen dat je jouw angsten overdraagt op je kind.
Informatie: beter te veel dan te weinig
Heb jij toch nog twijfels of onbeantwoorde vragen? Kijk dan zeker eens op de website, vraag informatie op of breng van tevoren al een bezoekje aan de kampsite. Op die manier kunnen jullie samen al dromen van wat gaat komen. Wat je nog kan doen is vragen of je vooraf kan kennismaken met een van de begeleiders en/of samen foto’s bekijken van vorige kampen van de organisatie.
Maak duidelijk dat de leiding altijd klaarstaat voor je kind
Stapeltjes, hoopjes en pakjes
Bij jonge kinderen is het aan te raden om – per outfit – een stapeltje te maken en te verpakken in een plastic zakje. Op het zakje plak je telkens een sticker waarop het type weer getekend staat voor dat pakketje en/of de dag waarvoor het dient. Je oogappel kan dan de juiste outfit kiezen voor elke dag. Heeft je kind hier hulp bij nodig? Informeer de begeleiding hiervan dan bij aankomst.
GSM mee op kamp?
Uit onderzoek blijkt dat 67% van de groepen toelaat dat jongeren hun gsm meenemen op kamp. Voor jou als ouder kan het een geruststelling zijn als je kind een gsm bij heeft. In een reportage op de radio vernamen we dat het bijhouden van een gsm heimwee zou opwekken. Houd dus steeds rekening met de afspraken die voor de groep gelden: de hoofdbegeleiding heeft dit soort beslissingen weloverwogen gemaakt. Om de goede orde te bewaren, moeten elk kind én zijn ouders zich daaraan houden. Dwing je kind dus niet om je op bepaalde momenten te sms’en als de begeleiding dat niet toelaat.
Neem je voorzorgen
Het is verstandig om je ook voor te bereiden op onvoorziene omstandigheden: wat als je kind ziek wordt? De begeleiding heeft niet altijd alles voorhanden. Voorzie hen ook steeds van de nodige uitleg over een bepaalde ziekte die je kind heeft of een bepaald medicijn dat je kind bijvoorbeeld dagelijks inneemt.
Bron: https://kamp.shop/nieuws/zo-bereid-je-je-kind-voor-op-een-kamp e.a.
Informatief | Loeys, L., De Cocon, jaargang 13, editie 75