Tips & Trix: communicatievalkuilen
In communicatie met een ander kun je elk moment struikelen en vallen. Hoe een ander jouw woorden ontvangt, is immers afhankelijk van de kwaliteit van jouw communicatie en de perceptie die anderen ervan krijgen. Houd dus rekening met deze mogelijke valkuilen.
Ik voel wat jij niet zegt: een wirwar aan emoties
Wat zou het makkelijk zijn om in een wereld te leven waarin anderen precies zouden kunnen voelen wat jij voelt. Dat is echter meestal niet het geval. Mensen kunnen dikwijls pas iets begrijpen, wanneer ze het zelf beleefd hebben. Door je daarvan bewust te zijn, vermijd je mogelijke discussies en teleurstelling omdat je niet begrepen wordt. HSP’s kunnen door hun sterke intuïtie snel verbanden leggen. Als geen ander kunnen ze datgene beluisteren wat in communicatie niet gezegd maar wel bedoeld wordt. Stemnuances, klank, toonhoogte en non-verbale lichaamstaal worden makkelijk opgepikt waardoor ze sneller het volledige plaatje krijgen. Op tijd aftoetsen blijft hier wel de boodschap. Vertrouw op je (voor)gevoel maar confronteer de ander niet onmiddellijk met wat jij van gevoelssignalen oppikt. Laat hem of haar de kans om zich op hun eigen tempo zélf bewust te worden van de emoties en gevoelens die spelen. Een bewustwording die uit jezelf komt, is immers veel krachtiger en geeft je meer energie om er mee aan de slag te gaan.
Te veel blootgeven
Het hart op de tong hebben en open kaart spelen tijdens gesprekken is een mooie eigenschap. Gebrek aan zelfvertrouwen en de daaruit volgende nood aan bevestiging, moedigt HSP’s vaak aan hun gevoelens ten opzichte van de ander te uiten. Bij iemand die op hetzelfde bewustzijnsniveau zit, kan dat uitdraaien op een positieve ontwikkeling van het gesprek. Wanneer er bij de andere partij echter geen blijk is van authentieke interesse, bespaar je jezelf best de energie. Iedereen heeft vanuit zijn perceptie altijd een eigen waarheid, maar niet iedereen staat open voor het verbreden van zijn perspectief. Jezelf bloot geven is ook een valkuil wanneer je dat doet tegenover iemand die het ontkent en in de verdediging schiet.
Jezelf bloot geven is ook een valkuil wanneer je dat doet tegenover iemand die het ontkent en in de verdediging schiet. Vraag jezelf dus altijd eerst af of de persoon wel klaar is voor jouw ontboezeming, want mensen kunnen jouw diepzinnigheid pas tegemoetkomen als ze zelf al zo diep gegaan zijn voor zichzelf. Laat dus niet te snel in je kaarten kijken en wees genuanceerd met wat je prijsgeeft. Zo voorkom je reacties van onbegrip en vooroordelen. Om deze afweging goed in te schatten kun je beroep doen op je voorgevoel en je mensenkennis.
Iedereen heeft vanuit zijn perceptie altijd een eigen waarheid, maar niet iedereen staat open voor het verbreden van zijn perspectief.
Emoties van de ander overnemen
Doordat we ons zo goed kunnen inleven in de ander, kunnen we de wereld vaak zien en ervaren door de ogen van de ander. De grote valkuil bij het overnemen van iemands emotionele lading, is dat je er jezelf compleet in kunt verliezen. Logisch, want je ervaart enkel een gevoel, zonder de context ervan te kennen. Leer daarom dicht bij jezelf en je eigen gevoel te blijven. Wanneer alle emoties jou toch te veel worden, kan je ze wel even on hold zetten. Weet wel dat alle emoties die in je systeem binnenkomen, hoe dan ook verwerkt moet worden, wil je er op termijn geen klachten door ontwikkelen. Dat kan je enkel doen door de aanwezigheid van het gevoel te erkennen en te benoemen. Pas door het gevoel toe te laten en het intens te beleven (huilen – roepen – praten) kan het je lichaam verlaten.
Geen rekening houden met vermoeidheid
Als je vermoeid bent, is het risico op miscommunicatie hoger. Dan is het immers heel lastig om je eigen gedachten en gevoelens te scheiden van die van de ander. Omdat wat je dan denkt en voelt, onder invloed staat van de gedachten en gevoelens van de ander, is communiceren uiteraard geen goed idee. Je geeft dan beter aan dat je liever een andere keer verder wilt praten.
Als jullie verwachtingen niet matchen, probeer dan niet krampachtig aan de vriendschap vast te houden.
Niet genoeg tijd nemen
Het hoofdkenmerk van hoogsensitiviteit is de diepgaande verwerking van info en prikkels. Geef daarom, als er een antwoord van je verwacht wordt, een tijdsindicatie waarin je genoeg ruimte hebt om alles eerst te laten bezinken. Door de diepgaande verwerking en het vermogen meer nuances te zien, zie je de dingen ook anders dan niet-HSP’s. Bovendien komen situaties vaak extra intens binnen, iets wat niet-HSP niet altijd begrijpen omdat ze dit niet zelf ervaren. Daarom is het belangrijk je te omringen met mensen die tijd en energie in je willen steken. Niet-HSP’s hebben bepaalde verwachtingen waar je als HSP niet altijd aan kunt voldoen en omgekeerd. Dus als jullie verwachtingen op termijn niet matchen, maak het dan niet te ingewikkeld en probeer niet krampachtig een vriendschap te behouden. Zoek liever naar meer gelijkgestemden zodat je jouw ’zijn’ niet steeds hoeft te vertalen.
Gebaseerd op: -. (-). Valkuilen van een HSP (hoogsensitief persoon). Geraadpleegd op 12 april 2020 via https://www.bewustmaker.com/hsp/hsp-valkuilen/
Informatief | Loeys, L., De Cocon, jaargang 16, editie 94