Wist je dat? De heilzame effecten van in bad gaan
Je hoeft geen geleerde zijn om te weten dat in bad gaan ontspannend is. En toch is het onderzoek over warme baden bijzonder boeiend. De wetenschap bevestigt immers wat we spontaan aanvoelen: een bad nemen heeft positieve en verrassende effecten.
Een studie uit 2018 toont aan dat een bad nemen, één à twee uur vóór het slapengaan, je slaapkwaliteit verbetert. Dat heeft te maken met onze lichaamstemperatuur. Om in te slapen dient onze lichaamstemperatuur namelijk met één graad te dalen. En het klinkt paradoxaal, maar een warm bad helpt je lichaam om af te koelen. ‘Dat komt omdat warmte de bloedvaten in de huid openzet’, zegt Lode Godderis, professor geneeskunde aan de KU Leuven. ‘Als je uit bad komt, kan je lichaam sneller warmte verliezen door die open bloedvaten. Mensen voelen zich ook beter uitgerust, als ze de avond voordien een warm bad genomen hebben.’
Medisch wondermiddel
Vanaf de negentiende eeuw werd baden echt populair. Het werd toen voorgeschreven voor alle mogelijke ziektes en kwaaltjes. Balneologie* werd gezien als een medisch wondermiddel, goed voor zowat alles, maar vooral bij het behandelen van pijnklachten. Voorts toonde een Amerikaans onderzoek aan dat regelmatig een bad nemen ook bloeddrukverlagend werkt. Een Japanse studie bevestigde eveneens het gunstige effect op hart en bloedvaten.
Er zijn waarschijnlijk een paar dingen die een bad niet kan oplossen, maar ik kan er geen bedenken.
Baden tegen depressie
In een Duitse studie kreeg de helft van de patiënten twee keer per week een les aerobics. De andere helft nam, ook twee keer per week, een heet bad. De resultaten van het onderzoek zijn opmerkelijk. De patiënten in beide groepen hadden na afloop minder depressieve klachten. Wat vooral opvalt: de verbetering was groter bij de patiënten die in bad gingen dan bij de patiënten in de aerobics-groep. Bovendien bleek ook nog eens dat baden in heel warm water ook calorieën verbrandt.
Enkele tips voor het perfecte bad
Een bad nemen is zoveel meer dan twintig minuutjes sudderen in warm water. Het is een ervaring die voorbereiding vraagt. Enkele tips.
- Begin altijd met heet water te laten stromen, en voeg daar vervolgens koud water aan toe. Water koelt snel af, dus begin liever zo warm mogelijk zodat je zo lang mogelijk kan genieten. Door het toevoegen van badschuim blijft de warmte ook langer bewaard.
- Kies voor een parfum in de vorm van een geurkaars. Zo’n flakkerend vlammetje creëert een gezellige sfeer, terwijl specifieke geuren een invloed hebben op ons humeur. Honing biedt comfort, terwijl jasmijn kalmeert en lavendel ontspant.
- Op deze manier creëer je de perfecte setting om er een helende ervaring van te maken: neem er een boek bij, een glaasje wijn, een gezichtsmasker, noem maar op … Genieten maar van deze welverdiende me-time!
*balneologie = tak van therapie die gebruikmaakt van baden voor verschillende behandelingen
Bronnen:
www.vrt.be/vrtnws/5-redenen-om-vaker-een-lang-warm-bad-te-nemen. Geconsulteerd op 7/11/20.
www.hln.be/fit-en-gezond/eau-lala-dit-zijn-de-zalige-voordelen-van-regelmatig-een-bad-te-nemen~a7f6b0e2/. Geconsulteerd op 7/11/20.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Balneologie. Geconsulteerd op 30/6/2022
Informatief | Loeys, L., De Cocon, jaargang 17, editie 97