Zes tips voor een ontspannen vakantie
Brits onderzoek raadt werknemers aan elke 62 dagen een korte vakantie te nemen. Op die manier houd je je energie op peil, verbeter je jouw werkprestaties en verminder je het risico op stress, oververmoeidheid en burn-out.
Op tijd met vakantie
Uit dat onderzoek blijkt eveneens dat werknemers te lang wachten om hun vrije dagen op te nemen. Slechts één op de vijf Britse werknemers neemt elke twee maanden vrijaf. Zo’n 44 procent werkt zelfs een half jaar door zonder ook maar één dag vrij te nemen. Voor veel HSP’s gaan vakanties bovendien gepaard met keuzedruk en vermoeidheid. Ze raken dikwijls overprikkeld door de lange reis en door de nieuwe indrukken om hen heen. Ze hebben vaak tijd nodig om te aarden op hun vakantiebestemming.
Zes vakantietips voor HSP's
1. Communiceer duidelijk dat je op vakantie gaat
Zo kunnen je chef en collega’s er rekening mee houden. Je kunt gemakkelijker een nieuwe opdracht weigeren, als de aanleverdatum tijdens je vakantie valt. Zet op tijd je afwezigheidsbericht in Outlook aan. Zo krijg je in de week voor je vertrek al minder berichten binnen. Maak ook duidelijke afspraken over bereikbaarheid. Dan hoef je niet de hele tijd je postvak na te kijken of je mobiele telefoon op te nemen.
2. Organiseer je werk voor je vertrek.
Door een overdrachtsdocumentje te maken van alle lopende zaken voor je collega’s, verdwijnt het gepieker ook gelijk uit je hoofd. Vraag of zij op hun beurt een lijst kunnen bijhouden met zaken die jouw aandacht vragen, wanneer je terug bent. Ruim ook je werkplek op. Zo wordt het rustiger in je hoofd en je collega’s zullen sneller zaken terug kunnen vinden.
3. Ga ontspannen op reis.
Vertrek liever iets later, zodat je in rust kunt vertrekken. Daarmee zet je al meteen de sfeer van de vakantie neer. Als je vertrekt onder spanning, is de kans groter dat die opgefokte energie nog enige tijd doorwerkt.
4. Maak een EHBO-koffertje voor hooggevoeligheid.
Zorg voor een reismasker, oordopjes en muziek, zodat je je kunt ontspannen en afzonderen voor de prikkels van de buitenwereld. Neem ook voldoende eten en drinken mee. Een hapje tussendoor is goed voor de stemming onderweg.
5. Bereid je uitstapjes zorgvuldig voor.
Organiseer de eerste dagen geen te grote uitstappen, maar blijf dicht bij de accommodatie en verken de directe omgeving. Bespreek vooraf welke uitstapjes je zult doen. Let op de intensiteit van de uitstappen en zorg voor rustmomenten en afwisseling in het reisprogramma.
6. Denk aan je hooggevoelig kind.
Betrek je kind bij de keuze van de vakantiebestemming en bij de voorbereidingen. Zorg als ouder dat jij een baken bent voor je kind, zodat de nieuwe omgeving veilig en vertrouwd kan worden ontdekt. Spreek ook een codewoord af dat je kind kan gebruiken op momenten dat hij zich niet meer op zijn gemak voelt.
7. Luister naar je lichaam
Zonder twijfel zal je op vakantie nog een paar keer overprikkeld raken. Het is daarom belangrijk dat je luistert naar je lichaam en dat je je problemen ernstig neemt. Het maakt de vakantie een stuk gezelliger, zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen.
Bron: Om de kunst van het leven van Pauline Coppens en Annick Lentacker
Informatief | De Cocon, jaargang 12, editie 69
Terug naar uit De Cocon voor leden