Tips & Trix: Hoogsensitiviteit @ Work
Als hoogsensitieve persoon heb je niet alleen beperkingen, maar ook troeven. In het boek Hoogsensitiviteit @ work, de weg naar minder stress, een betere focus en meer zelfvertrouwen lees je welke dat zijn.
HSP’s zijn creatief, hebben een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen en houden van een diepe verbondenheid met mensen. Het zijn goede luisteraars, ze hebben veel oog voor detail en hun rechtvaardigheids- en verantwoordelijkheidsgevoel is sterk ontwikkeld. Hun stressgevoeligheid is echter hun grootste struikelblok. Verder zorgt hun empathie ervoor dat ze het moeilijk hebben om grenzen te stellen. En de keerzijde van hun sterke betrokkenheid is dat ze zich regelmatig verantwoordelijk voelen voor terreinen die niet tot hun bevoegdheid behoren.
De weg naar minder stress, een betere focus en meer zelfvertrouwen.
Tot slot werken ze vaak liever op de achtergrond en staan ze minder graag in de kijker. Dat kan op termijn leiden tot frustratie omdat ze het gevoel hebben niet gezien te worden.
Tips voor op de werkplek
Om die eigenschappen in balans te kunnen houden, geven we je graag onderstaande tips mee.
Werkomstandigheden waarin HSP’s het best gedijen:
- Omgeving en sfeer zijn belangrijk. Een plant, mogelijkheden tot goede verluchting, aangename kleuren en materialen kunnen hen stimuleren en motiveren.
- Hoogsensitieve werknemers functioneren beter in prikkelarme ruimtes. Veel geluid, omliggende telefoongesprekken en beweging werken storend. Een lokaaltje waar ze zich kunnen afzonderen om te werken aan projecten of om te telefoneren is geen overbodige luxe.
- One-to-one contacten genieten hun voorkeur. In groep voelen ze zich vaak niet op hun gemak. Bovendien presteren ze beter in samenwerking met empathische leiders dan met dominante leiders.
- Pauzes worden door HSP’s dikwijls gezien als het ideale moment om zich even af te zonderen om op adem te komen en de overprikkeling naar beneden te halen. Dat is ontzettend belangrijk voor hen. Collega’s zien dat jammer genoeg soms verkeerdelijk als een teken van asociaal zijn.
- Om goed te presteren hebben HSP’s regelmatig positieve feedback en waardering nodig. Aangezien ze zich soms verliezen in perfectionisme en details, kan het geen kwaad hen af en toe te laten weten dat gewoon goed ook goed genoeg is.
Informatief | Loeys, L., De Cocon, jaargang 15, editie 89